Francuske škole poslale kući djevojčice u muslimanskoj odjeći

Francuska vlada zabranila je prošli mjesec nošenje abaji u školama, objasnivši da takva odjeća krši pravila o sekularnosti u obrazovnom sistemu.

Muslimansko udruženje podnijelo je tužbu Državnom vijeću, najvišem sudu u zemlji za pritužbe protiv državnih vlasti (Reuters)

Francuske škole poslale su u ponedjeljak, prvoga dana školske godine, kući desetke djevojčica koje nisu željele skinuti muslimanske ogrtače abaje, rekao je u utorak ministar obrazovanja Gabriel Attal, prenosi Hina.

Prkoseći zabrani nošenja muslimanske odjeće, gotovo 300 djevojčica pojavilo se u ponedjeljak u školama u abajama, rekao je Attal za televiziju BFM.

Većina je pristala presvući se, ali je 67 odbilo i poslane su kući, rekao je.

Francuska vlada zabranila je prošli mjesec nošenje abaji u školama, objasnivši da takva odjeća krši pravila o sekularnosti u obrazovnom sistemu. Francuska je zbog toga već zabranila muslimanske marame.

Odluku je pozdravila politička desnica, a ljevica tvrdi da je riječ o kršenju građanskih sloboda.

Attal je rekao da su djevojčice koje su bile poslane kućama dobile pisma za svoje porodice u kojima se navodi da “sekularizam nije prisila, nego sloboda”.

Ako ponovo dođu u školu u abaji, vodit će se “novi dijalog”, rekao je ministar.

Zabrana vjerskih obilježja

Predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak s tim u vezi da “manjina” u Francuskoj “otima religiju i izaziva republiku i sekularizam”, što dovodi do “najgorih posljedica” kao što je ubistvo prije tri godine Samuela Patyja jer je na nastavi pokazao karikaturu poslanika Muhameda.

“Ne možemo se ponašati kao da se teroristički napad, ubistvo Samuela Patyja, nije dogodio”, rekao je u intervjuu za You Tube kanal HugoDecrypte.

Muslimansko udruženje podnijelo je tužbu Državnom vijeću, najvišem sudu u zemlji za pritužbe protiv državnih vlasti, tražeći da se ukine zabrana muslimanima i muslimankama da preko odjeće nose tradicionalne ogrtače.

Zakon iz marta 2004. zabranio je “nošenje odjeće kojom učenici pokazuju religijsku pripadnost” u školama, uključujući kršćanske križeve, jevrejske kapice i islamske marame. Abaje su bile sivo područje i do sada nisu bile zabranjene.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada