Drugi najveći britanski grad Birmingham objavio bankrot

Gradsko vijeće okrivilo je konzervativne vlade za godine nedovoljnog finansiranja, što će blokirati potrošnju na sve osim osnovnih usluga.

Inflacija, zajedno sa povećanjem troškova socijalne brige za odrasle i smanjenjem prihoda od poslova, stvorila je savršenu oluju, rečeno je (AFP)

Gradsko vijeće Birminghama, drugog najvećeg grada u Ujedinjenom Kraljevstvu, objavilo je u utorak bankrot i priznalo da ne može izbalansirati svoje knjige, okrivljujući konzervativne vlade za godine nedovoljnog finansiranja, što će blokirati potrošnju na sve osim osnovnih usluga.

Čelnici vijeća koje kontroliraju laburisti nazvali su taj potez “nužnim korakom” da se potrošnja vrati na jače temelje.

Gradsko vijeće saopštilo je da je izdalo obavijest o članku 114 prema Zakonu o finansiranju lokalne uprave iz 1988, kao dio planova za ispunjavanje finansijskih obaveza Vijeća.

Rekli su da su “dugotrajna pitanja”, uključujući uvođenje novog računarskog sistema, bila podložna rezovima od jedne milijarde funti (1,26 milijardi dolara) od strane uzastopnih konzervativnih vlada otkad su došle na vlast 2010. godine.

Inflacija”, zajedno sa povećanjem troškova socijalne brige za odrasle i smanjenjem prihoda od poslova, stvorila je “savršenu oluju”, dodali su.

Ali torijevski vijećnici u vijeću okrivili su laburističko loše upravljanje javnim finansijama.

U junu je vijeće otkrilo da mora platiti do 760 miliona funti (955 miliona dolara) kako bi podmirilo historijske zahtjeve za jednake plate.

Birmingham je dom za oko 1,1 milion ljudi.

Gradska vijeća najavljuju slične poteze

Vijeće Croydon u južnom Londonu izdalo je obavijest o Odjeljku 114 u novembru prošle godine zbog crne rupe od 130 miliona funti (163 miliona dolara) u budžetu.

Vijeće Thurrock u Essexu, istočno od Londona, također je objavilo finansijske poteškoće u decembru prošle godine.

SIGOMA, grupacija od 47 gradskih vijeća unutar Udruženja lokalnih vlasti (LGA), prošle sedmice je upozorila da desetina njenih članova razmatra zakonsko priznanje da nema izgleda za balansiranje svojih knjiga.

Gotovo 20 posto reklo je da bi mogli učiniti isto u idućoj godini.

Visoka inflacija, sve veći troškovi energije i zahtjevi za platama pogoršali su vladine rezove finansiranja osnovnih usluga, navodi se.

Vijećnici se moraju sastati u roku od 21 dana od izdavanja obavijesti o Odjeljku 114 i izraditi budžet koji uključuje potrebne rezove kako bi se smanjila potrošnja.

Predsjednik SIGOMA-e Stephen Houghton rekao je: “Vlada mora prepoznati značajne inflatorne pritiske s kojima su se lokalne vlasti morale nositi u posljednjih 12 mjeseci.”

Dodao je: “Sistem finansiranja potpuno je pokvaren. Vijeća su činila čuda u proteklih 13 godina, ali nema više ništa.”

Izvor: Agencije