Bijela kuća: Sjeverna Koreja će platiti cijenu za isporuku oružja Rusiji

Portparolka Bijele kuće navela je da pregovori o snabdijevanju oružjem između Rusije i Sjeverne Koreje aktivno napreduju.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un planira sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o prodaji oružja (Reuters)

Sjeverna Koreja će “platiti cijenu” za svaku isporuku oružja Rusiji za podršku ratu u Ukrajini, upozorila je Bijela kuća.

“To neće poslati dobru sliku Sjeverne Koreje i oni će platiti cijenu u međunarodnoj zajednici”, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan odgovarajući na pitanje novinara o izvještajima o “aktivnim razgovorima” između Moskve i Pjongjanga o isporuci oružja.

NYT: Posjeta u septembru

List The New York Times je objavio da sjevernokorejski vođa Kim Jong-un planira posjetiti Rusiju u septembru i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o prodaji oružja za rat u Ukrajini.

Kim će iz Pjongjanga vjerovatno otputovati oklopnim vozom do Vladivostoka, na ruskoj obali Pacifika, gdje će se sastati sa Putinom, naveo je list, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Kasnije je portparolka Bijele kuće navela da pregovori o snabdijevanju oružjem između Rusije i Sjeverne Koreje “aktivno napreduju”.

Izvor: Agencije