Belgija će se ove zime suočiti s ‘trostrukom epidemijom’

Stručnjaci preporučuju da se privremeno ponovo uvedu mjere predostrožnosti usvojene tokom pandemije COVID-19, uključujući nošenje maski.

Zdravstvene vlasti su svjesne 'zamora od COVID-19' među evropskim stanovništvom (EPA)

Belgija se ove zime suočava s potencijalnom “trostrukom epidemijom“, pošto porast broja slučajeva COVID-19, u kombinaciji s porastom redovnih sezonskih infekcija prehlade i gripa, prijeti da izvrši pritisak na zdravstvenu službu izvan održivih granica.

“Rizik da ‘trostruka epidemija’ izvrši snažan pritisak na naš zdravstveni sistem je realnost koja se mora uzeti u obzir“, rekao je Steven Van Gucht, šef Odjeljenja za virusne bolesti Instituta za javno zdravstvo Sciensano, prenosi Tanjug, pozivajući se na belgijske medije.

Stručnjaci preporučuju da se privremeno ponovo uvedu mjere predostrožnosti usvojene tokom pandemije korona virusa, uključujući nošenje maski, kako bi se ograničile infekcije i smanjio pritisak na zdravstveni sistem Belgije.

“Bit će neophodno preispitati nošenje maski u bolničkim čekaonicama, uz strogu respiratornu higijenu“, kazao je Van Gucht.

‘Opasnost od zamora od COVID-19’

Direktor Instituta za globalno zdravlje sa sjedištem u Ženevi Antoine Flahault rekao je da bi kriza ove zime mogla ličiti na situaciju od prošle godine, kada su mnoge belgijske bolnice savjetovale pacijente da se drže podalje od hitne pomoći ako ispolje simptome slične gripi.

“Vjerovatnoća da se istovremeno dogode različite zimske epidemije je velika, što dovodi do rizika od privremenog preopterećenja zdravstvenog sistema, posebno bolnica“, naveo je Flahault.

Upozorio je na opasnost od “zamora od COVID-19” među evropskim stanovništvom, pri čemu mnogi građani trenutno ne žele nositi maske i testirati na COVID-19.

“Evropa je smanjila oprez u pogledu zdravstvenog nadzora i mnogo manje je testiranja u nekim zemljama, među kojima je i Belgija”, kazao je Flahault.

Izvor: Agencije