U Bahreinu otvorena amabasada Izraela

Ambasada je otvorena tri godine nakon što su dvije zemlje normalizirale odnose i u jeku pritisaka Washingtona na Saudijsku Arabiju da postigne sličan dogovor s Izraelom.

Zajedno raditi na povećanju broja direktnih letova, turizma, obima trgovine, investicije (Reuters)

Izrael je u ponedjeljak zvanično otvorio novu ambasadu u Bahreinu, tri godine nakon što su te dvije zemlje normalizirale odnose i u jeku pritisaka Washingtona na Saudijsku Arabiju da postigne sličan dogovor s Izraelom.

”Ministar vanjskih poslova [Bahreina] i ja smo se složili da trebamo zajedno raditi na povećanju broja direktnih letova, turizma, obima trgovine, investicija”, rekao je izraelski šef diplomatije Eli Cohen nakon ceremonije otvaranja diplomatske misije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

‘Sigurnost i prosperitet za sve narode’

Njegov bahreinski kolega Abdullatif Al Zayani kazao je da inauguracija ambasade označava zajedničku posvećenost sigurnosti i prosperitetu za sve narode u regijiu.

Sporazum o normalizaciji između Bahreina i Izraela bio je dio niza sporazuma, poznatih kao Abrahamov sporazum, koju je otočka država potpisala i s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Marokom i Sudanom.

Bahrein je zemlja u kojoj se nalazi Peta flota američke mornarice i nalazi se u Zaljevu.

Izvor: Agencije