Šta je ‘pirola’, nova varijanta korona virusa koja se širi?

Pirola ima dodatne mutacije u poređenju sa prethodno otkrivenim podvarijantama omikrona.

Varijanta je identificirana u Kini u februaru 2023, a zatim je prvi put otkrivena u SAD-u u aprilu (Reuters)

Nove varijante korona virusa izazvale su zabrinutost širom svijeta usred porasta broja slučajeva u SAD-u i dijelovima Evrope.

Varijanta BA.2.86, nazvana “pirola”, je novooznačena visoko mutirajuća varijanta omikrona koja je izazvala porast broja slučajeva zaraze.

U međuvremenu, manji val slučajeva COVID-19 potaknut je najnovijom dominantnom varijantom EG.5 ili “eris”.

Pirola ima više od 30 mutacija, što je prema Scottu Robertsu, specijalisti za zarazne bolesti s Yalea, “značajno”.

“Kada smo prešli s [varijante omikron] XBB.1.5 na [eris] EG.5, to su bile možda jedna ili dvije mutacije”, rekao je u biltenu Yale Medicine.

“Ali ove velike promjene, koje smo također vidjeli kod delte i omikrona, zabrinjavajuće su.”

Šta znamo o EG.5?

EG.5 je „potomak“ varijante omikron i ima jednu značajnu mutaciju koja mu pomaže da izbjegne antitijela koja je razvio imunološki sistem kao odgovor na ranije varijante i vakcine.

Iako je Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila da je “rizik za javno zdravlje koji predstavlja EG.5 ocijenjen kao nizak na globalnom nivou “, također ga je klasificirala kao “varijantu od interesa”, što znači da ima genetske promjene koje mu daju prednost, dok njegova prevalencija raste.

Varijanta je identificirana u Kini u februaru 2023, a zatim je prvi put otkrivena u SAD-u u aprilu.

Šta znamo o varijanti BA.2.86?

BA.2.86 je novooznačena varijanta omikrona, varijante SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje COVID-19, ali ima dodatne mutacije u poređenju sa prethodno otkrivenim podvarijantama omikrona, prema stručnjacima za zarazne bolesti.

Prvi put je uočen u Danskoj 24. jula nakon što je sekvencioniran virus koji je zarazio pacijenta pod rizikom da postane teško bolestan. BA.2.86 zatim se u augustu pojavio u SAD-u i Kanadi.

Od tada je otkriven kod drugih simptomatskih pacijenata tokom rutinskog pregleda na aerodromima i u uzorcima otpadnih voda u nekoliko zemalja.

Naučnici kažu da BA.2.86 vjerovatno neće izazvati razorni val teških bolesti i smrti, s obzirom na imunološku odbranu izgrađenu širom svijeta od vakcinacije i prethodne infekcije.

Čini se da su testovi za otkrivanje i lijekovi za liječenje COVID-19 učinkoviti i kod BA.2.86, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Međutim, ova varijanta mogla bi biti sposobnija za izazivanje infekcije kod ljudi koji su prije imali COVID-19. Ipak, malo je dokaza da soj uzrokuje težu bolest.

“Zabrinjavajuće je da se širi, ali ne izgleda kao nešto što se znatno razlikuje od onoga što je već kružilo SAD-om zadnja tri do četiri mjeseca”, rekao je The New York Timesu Andrew Pekosz, profesor molekularne mikrobiologije i imunologije na Univerzitetu Johns Hopkins.

“Stoga mislim da je to ono što ublažava moju zabrinutost oko ove varijante u ovom trenutku”, dodao je.

Hoće li boosteri biti učinkoviti?

Naučnici procjenjuju učinkovitost nadolazećeg ažuriranog boostera protiv BA.2.86, prema CDC-u, koji kaže da se očekuje da će nadograđena vakcina biti učinkovita u smanjenju teške bolesti i hospitalizacije od BA.2.86.

Starije i osobe oslabljenog imuniteta posebno se pozivaju na vakcinaciju kako bi se smanjile šanse za razvoj teških simptoma.

“Uz to rečeno, preliminarni izvještaj CDC-a kaže da trenutno nemamo nikakvih dokaza da BA.2.86 uzrokuje ozbiljniju bolest, smrt ili hospitalizaciju”, rekao je Scott Yale Medicineu.

“Još ne znamo kako se prenosi i vrlo je moguće da se ne širi tako jako. Ali važno je upamtiti da je to još uvijek isti virus u svojoj srži, tako da iste metode prevencije – maske, vacinacija i pranje ruku, između ostalog – mogu pomoći ljudima da izbjegnu infekciju,” dodao je.

Koje su mjere opreza preduzele neke zemlje?

Ujedinjeno Kraljevstvo će pomaknuti početak svojih jesenjih programa vakcinacije protiv gripe i COVID-19, što je korak predostrožnosti nakon identifikacije varijante BA.2.86.

Ministarstvo zdravstva i socijalne brige Ujedinjenog Kraljevstva tvrdi da će godišnji programi vakcinacije za starije i rizične grupe početi nekoliko sedmica ranije nego što je planirano zbog ove varijante.

Varijanta je u Velikoj Britaniji prvi put otkrivena 18. augusta, a vakcinacija će početi 11. septembra. Prvi će je primiti štićenici domova za njegu i osobe s visokim rizikom.

U SAD-u se očekuje da će ažurirane vakcine protiv COVID-19 postati dostupne sljedećeg mjeseca jer raste briga zbog nove varijante eris.

Izvor: Al Jazeera i agencije