Ruski portal: Mogu li Ukrajinci dignuti Krimski most u zrak?

Američka vojska smatra da će onesposobljavanje Krimskog mosta stvoriti ozbiljne prepreke za kretanje vojnih konvoja s opremom i zalihama, piše ruski portal.

Krimski most je od strateškog značaja za Rusiju i Ukrajina na svaki način nastoji da ga sabotira (Reuters)

Ruska internetska stranica News.ru u svom izvještaju navodi da su ukrajinske snage intenzivirale svoje napade na području Krimskog mosta uz američku podršku. Stoga postavlja pitanje: kakvi se ciljevi Kijeva kriju iza toga i kako će Rusija odgovoriti u slučaju da most bude teško oštećen.

Jasno je da Sjedinjene Američke Države podržavaju uništenje Krimskog mosta, dodaje se u izvještaju. News.ru citira bivšeg vrhovnog komandanta američke vojske u Evropi, penzionisanog generala Bena Hodgesa, koji je prije nekoliko dana rekao: “Krimski most mora biti uništen. Čim Krimski most bude uništen, to će promijeniti pravila na Krimu.” Smatra da će izolacija Krima učiniti taj poluotok neprikladnim da služi kao baza za ruske oružane snage u njenim različitim formacijama.

Kako prenosi News.ru, američka vojska smatra da će onesposobljavanje Krimskog mosta stvoriti ozbiljne prepreke za kretanje vojnih konvoja s opremom i zalihama. U izvještaju se citira Aleksej Zhuravljov, prvi zamjenik predsjednika ruskog Odbora Državne dume za pitanja odbrane, koji je rekao: ”Da su ukrajinske Oružane snage imale priliku dići u zrak Krimski most, davno bi to uradile.”

‘Trn u oku’

Zhuravljov je dodao da je most za Zapad ”kao trn u oku”, jer svjedoči tome da Rusija ulaže velike napore u unapređenju i razvoju poluostrva za razliku od “prethodnih privremenih vlasnika”.

Prema njegovom mišljenju, poziv američkog generala otkriva želju Amerike da se Rusiji oduzme dominacija na Crnom moru i da se neutralizira ruska flota.

Zhuravljov je naglasio da Bena Hodgesa uopće ne zanima mogući uspjeh ukrajinskih snaga, čija je kontraofanziva još uvijek u zastoju i veoma daleko od Krima.

Naglasio je da dominacija ruske flote u regiji ostavlja Sjevernoatlantski savez bez mogućnosti da tamo bude prisutan. Washingtonu je dovoljno da huška ukrajinske snage dok “sjedi” u svojoj udobnoj fotelji u Washingtonu, devet hiljada kilometara od zone borbenih dejstava.

Može li Kijev dići u zrak Krimski most?

Prema izvještaju portala News.ru, vojno-politički analitičar Mihail Onufrienko objašnjava da postoji teoretska mogućnost za novu sabotažu mosta, ali da Kijev nema mogućnosti da to ostvari u praksi, naglasio je.

Onufrienko smatra da je praktično nemoguće uništiti stubove Krimskog mosta, jer je za to potrebno mnogo eksploziva koji se tamo ne može dopremiti.

Dodao je da bi mogli biti korišteni dronovi za gađanje mosta raketama, ako uspiju da probiju ruski sistem protivzračne odbrane. Ali u ovom slučaju, kolovoz i željeznička pruga mosta će biti brzo sanirani, sve dok glavni stubovi nisu srušeni.

Rezervni oficir Vladimir Gundarov rekao je za News.ru da Kijev trenutno traži nove američke rakete dugog dometa koje mogu dosegnuti do Krimskog mosta. Međutim, izrazio je sumnju u mogućnost implementacije takvog plana.

”Ukrajinske oružane snage smatraju da Krimski most treba gađati raketama, ali mi ga štitimo sa zemlje, iz zraka, pa čak i ispod vode. Stoga će, za razliku od dronova, ove rakete biti lakše oboriti nego dronove”, objasnio je.

Odgovor Moskve

Onofrienku smatra da Moskva neće trošiti novac na organiziranje kampanja za odnose s javnošću, kao što to čine protivnici. Ističe da je vojska ogroman mehanizam i trebalo bi da radi glatko i jasno u svim pravcima, te da se fokusira na provođenje plana Generalštaba. Stotine hiljada ljudi je uključeno u izvođenje borbenih operacija i “nema vremena za odvraćanje pažnje”.

Gundarov naglašava da još uvijek nema potrebe za dodatnim mjerama za zaštitu Krimskog mosta, dodajući: “Nedavno smo tu napravili podupirače i djelimično zatvorili akvatorij”, tako da dronovi neće moći prići stubovima Krimskog mosta.

Onofrienko smatra da Ukrajinci samo u medijima mogu napasti most, dodajući: “Sve su to PR kampanje. Čak i u Kijevu političari to otvoreno govore. Stalno stvaraju lažnu sliku. Njihova strateška ofanziva je propala.”

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada