Potomci žrtava nacističkih zločina u Italiji očekuju odštetu

Potomci žrtava nacističkog režima u Italiji 80 godina poslije zločina očekuju da im se isplati po gotovo 130.000 eura kompenzacije na osnovu sudske presude iz 2020. godine.

Svi osim jednog člana porodica žrtava koji su bili živi u vrijeme ubistva sada su mrtvi, ali prema italijanskom zakonu, isplaćivanje odštete se prenosi dalje na nasljednike (EPA - Ilustracija)

Potomci žrtava nacističkog režima u Italiji 80 godina poslije zločina očekuju da im se isplati po gotovo 130.000 eura kompenzacije na osnovu sudske presude iz 2020. godine, a prve isplate očekuju se do januara.

Njemačke trupe objesile su u oktobru 1943. godine šest italijanskih civila u Forneliju u južnoj Italiji kao kolektivnu kaznu za ubistvo vojnika, prenosi Tanjug.

Svi osim jednog člana porodica žrtava koji su bili živi u vrijeme ubistva sada su mrtvi, ali prema italijanskom zakonu, isplaćivanje odštete se prenosi dalje na nasljednike, prenio je Reuters.

U ironičnom obrtu, Italija će prije Njemačke morati da isplati tu odštetu nakon što je izgubila bitku pred Međunarodnim sudom pravde u sporu o tome da li bi Berlin i dalje mogao biti odgovoran za odštetu u vezi sa zločinima iz Drugog svjetskog rata, navodi britanska agencija.

Jevrejske organizacije u Italiji vjeruju da bi Berlin trebalo plaćanjem odštete da prizna svoju historijsku odgovornost.

Potomci žrtava također strahuju da Rim odugovlači u isplati odšteta jer bi to moglo da optereti državni budžet.

Studija, koju je finansirala njemačka vlada i koja je objavljena 2016, procjenjuje da su 22.000 Italijana bili žrtve nacističkih ratnih zločina, uključujući do 8.000 Jevreja deportiranih u logore.

Pitanje odštete

Još na hiljade Italijana bilo je prinuđeno da radi u Njemačkoj, na osnovu čega bi Berlin trebalo da im isplati reparacije.

Prva sredstva iz novog vladinog fonda koji je osnovan za rješavanje potraživanja dobit će potomci šestorice muškaraca koji su obješeni u Forneliju.

Njihovo ubistvo uslijedilo je mjesec dana nakon što je Italija potpisala  primirje sa savezničkim snagama, čime je okončano njeno učešće u Drugom svjetskom ratu, a njemački nacisti su odmah počeli okupaciju italijanske teritorije.

Bivši italijanski premijer Mario Draghi formirao je fond u aprilu 2022. godine za pokrivanje rastućih troškova kompenzacije.

Rok za podnošenje novih pravnih zahtijeva istekao je 28. juna i italijansko ministarstvo finansija, koje se bavi isplatama, saopštilo je za Reuters da je do sada dobilo obavještenje o 1.228 legalnih tužbi.

Svaka tužba će vjerovatno uključivati više tužilaca, što znači da 61 milion eura predviđen za reparacije možda neće biti dovoljno da pokrije sve očekivane isplate, kažu advokati.

Na osnovu vladine uredbe izdate u julu, prve isplate bi trebalo da budu izvršene potomcima žrtava iz Fornelija do januara.

Izvor: Agencije