Papa: Porukom o ‘velikoj Rusiji’ mislio sam na kulturu

Ruska kultura je kultura velike ljepote i dubine i politički problemi je ne poništavaju. Imali su mračne političke godine, ali nasljeđe ostaje, rekao je poglavar Katoličke crkve.

U avionu na povratku u Rim papa prema običaju razgovara s novinarima (EPA)

Papa Franjo vratio se u ponedjeljak u Rim nakon apostolskog putovanja u Mongoliju, koja ima malu katoličku zajednicu, sa kojeg je uputio poruku susjednoj Kini, a pri povratku objasnio je obraćanje mladim Rusima koje je razljutilo Ukrajince.

“Draga braćo i sestre Mongolije, zahvaljujem na daru prijateljstva koji sam od vas primio. Bayarlalaa!” (hvala na mongolskom jeziku), napisao je na društvenim mrežama odmah nakon polijetanja, prenosi Hina.

Posjetom Mongoliji, smještenoj između Kine i Rusije, papa je težio ostvariti dva cilja: dotaknuti udaljenu regiju u kojoj djeluje mala katolička zajednica te iskoristiti priliku da pošalje poruku susjednoj Kini kako bi ojačao veze s Pekingom, s kojim Sveta stolica nema diplomatske odnose.

U nedjelju je papa ponovio poruku Kini i pritom nije je direktno imenovao: “Vlade i svjetovne institucije nemaju razloga strahovati od evangelizacije Crkve, jer ona nema političku agendu.”

‘Odnosi Vatikana i Pekinga vrlo ugledni’

U avionu na povratku u Rim razgovarao je s novinarima i ocijenio da su odnosi Vatikana i Pekinga “vrlo ugledni”, no treba učiniti više.

“Jako se divim kineskom narodu, ali moramo učiniti više sa vjerskog aspekta kako bismo se bolje razumjeli, kako kineski građani ne bi mislili da Crkva ne poštuje njihovu kulturu, njihove vrijednosti, da Crkva ovisi o stranoj sili”, rekao je.

Kineska vlada oprezna je prema svakoj organizaciji, posebno vjerskoj, koja bi mogla dovesti u pitanje njen autoritet.

Vjerske slobode u Mongoliji u kontrastu su sa stanjem u susjednoj Kini, gdje su one kontrolirane.

Nekadašnji satelit Sovjetskog saveza, Mongolija je demokratija od 1992. godine.

Većinski budistička zemlja ima jednu od najmanjih katoličkih zajednica na svijetu: 1.400 vjernika, od kojih je 25 svećenika u zemlji od tri miliona stanovnika.

Mongolija ovisi o Rusiji za uvoz energenata, a o Kini za izvoz sirovina, prvenstveno uglja.

Odabravši neutralnost u odnosu na moćne susjede, Mongolija nastoji održati ravnotežu i zato jača odnose s drugim nacijama, među kojima su Sjedinjene Američke Države, Japan i Južna Koreja.

Papa je objasnio da je govorom mladim Rusima koji je izazvao negativne reakcije želio odati počast ruskoj kulturi.

U videoobraćanju mladim katolicima okupljenima u crkvi u Sankt Peterburgu 25. augusta, kazao je da su nasljednici “velike Rusije, velikih svetaca, kraljeva, Petra Velikog, Katarine II, ruskog naroda velike kulture i velikog humanizma”.

‘Mladi Rusi trebaju prihvatiti svoje nasljeđe’

Glasnogovornik ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko ocijenio je da je papin izbor riječi bio “jako nesretan” i optužio ga da širi “imperijalističku propagandu” Moskve.

“Nisam mislio na imperijalizam kada sam to rekao, govorio sam o kulturi”, rekao je papa u avionu.

Naglasio je da je njegova poruka bila da mladi Rusi trebaju “prihvatiti svoje nasljeđe”.

“Ruska kultura je kultura velike ljepote i dubine i politički problemi je ne poništavaju. Imali su mračne političke godine, ali nasljeđe ostaje.”

Papa redovno poziva na mir u Ukrajini, premda prvih mjeseci nakon ruske invazije krajem februara 2022. godine nije proglasio Moskvu agresorom.

Početkom godine imenovao je visoko rangiranog kardinala da pokuša dogovoriti mir, koji je u međuvremenu posjetio Moskvu i Kijev.

Izvor: Agencije