Istražuje se smrt jedne osobe na festivalu ‘Burning Man’, posjetioci zaglavljeni u blatu

Organizatori ovog ekscentričnog festivala obavijestili su 70.000 posjetioca da štede hranu i vodu i sklone se kako znaju, jer je jaka kiša pretvorila pustinjsku prašinu u blato.

Kancelarija šerifa okruga Pershing saopštila je da je jedna osoba izgubila život na festivalu, ali zbog istrage nije rekla više (Reuters)

Vlasti u američkoj državi Nevadi istražuju smrt jedne osobe na godišnjem “festivalu umjetnosti, aktivnosti i događaja Burning Man” čiji su posjetioci, od kojih mnogi iz društvene elite, zbog kiše potpuno neočekivane za pustinju u kojoj se održava, zaglavljeni u ljepljivom bijelom blatu, a odlasci i dolasci su zabranjeni dok nevrijeme ne prođe.

Organizatori ovog ekscentričnog festivala su u subotu obavijestili 70.000 posjetioca da štede hranu i vodu i sklone se kako znaju, jer je jaka kiša pretvorila pustinjsku prašinu u blato u kojem se zaglavljuju i noge i vozila kojima su neki uzalud pokušavali da odu, piše AP, prenosi Beta.

Kancelarija šerifa okruga Pershing saopštila je da je jedna osoba izgubila život na festivalu, ali zbog istrage nije rekla više.

Na svojoj web stranici organizatori su ohrabrili učesnike da ostanu mirni navodeći da objekti na mjestu gdje je festival mogu da izdrže i poplavu.

“Burning Man je zajednica ljudi koji su spremni da jedni druge pomažu. Došli smo znajući da je ovo mjesto gdje donosimo sve što nam je potrebno da preživimo”, navodi se u saopštenju organizatora.

Posjetioci stvaraju ‘Black Rock City’

Posjetioci jednom godišnje u pustinji Black Rock u Nevadi stvaraju “Black Rock City”, privremenu “metropolu posvećenu zajednici, umjetnosti, samoizražavanju i samopouzdanju”.

Ovaj neobični godišnji festival u pustinji Black Rock, nazvan po izgradnji od drveta i simobličnom spaljivanju lutke čovjeka, jedan je od najpoznatijih redovnih masovnih događaja u SAD-u.

Fotografije i snimci spaljivanja lutke pretposljednje noći tog skupa, što je uvijek subota uoči Praznika rada u SAD-u, obišli su svijet i donijeli popularnost festivalu koji je ove godine trebalo da traje od 27. augusta do 4. septembra.

Izvor: Agencije