IAEA: Nema napretka u pregovorima s Iranom

Za razvoj nuklearnog oružja uranij mora biti obogaćen do 90 posto čistoće, a Iran ga je obogatio na vrlo visokih 60 posto čistoće.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju izrazio je žaljenje što nije došlo do napretka u pregovorima s Teheranom (Reuters)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u ponedjeljak je potvrdila da nema napretka u pregovorima s Iranom o osjetljivim pitanjima, uključujući postavljanje nadzornih kamera i prisutnost tragova uranija na neprijavljenim lokacijama.

Zalihe uranija obogaćene do 60 posto čistoće rastu, iako nešto sporijim tempom, navodi se u jednom od povjerljivih izvještaja IAEA-a zemljama članicama, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Za razvoj nuklearnog oružja uranij mora biti obogaćen do 90 posto čistoće, a onaj obogaćen na 60 posto čistoće je na vrlo kratak, samo tehnički korak do nivoa od 90 posto, navodi se.

Direktor agencije Ujedinjenih naroda Rafael Grossi izrazio je žaljenje što nije došlo do napretka u rješavanju važnih pitanja, aludirajući na propust Irana da objasni porijeklo čestica uranija pronađenih na dvije neprijavljene lokacije.

U drugom kvartalnom izvještaju IAEA navodi se da Iran ima 121,6 kilograma uranija obogaćenog do 60 posto, što je manje nego u ranijim izvještajima.

‘Uranij za nekoliko nuklearnih bombi’

Proizvodnja uranija do 60 posto čistoće je usporila na tri kilograma mjesečno u odnosu na prethodni mjesec, kada je proizvedeno devet kilograma.

Grossi je pozvao Iran da “ozbiljno i na održiv način sarađuje s Agencijom na ispunjavanju obaveza” te da ponovo instalira nadzorne kamere.

Teheran je u martu obećao da će ponovo aktivirati uređaje za nadzor koji su isključeni u junu 2022. godine, uslijed pogoršanja odnosa sa Zapadom.

Izvještaj IAEA dolaze u trenutku kada Iran i SAD pregovaraju o razmjeni zatvorenika i oslobađanju milijardi dolara iranske imovine zamrznute u Južnoj Koreji.

Iran tvrdi da njegov nuklearni program ima mirnodopski karakter, ali je generalni direktor IAEA upozorio da Teheran ima dovoljno obogaćenog uranija za “nekoliko” nuklearnih bombi ako ih odluči napraviti.

Izvor: Agencije