Američka vojska postaje sve manja, jeftinija i pametnija

S obzirom na to da Kina gradi vojne kapacitete po stopi kojoj SAD vjerovatno neće parirati, Amerika treba uvoditi inovacije i raditi na kreiranju odgovarajućih vrsta visokotehnoloških sistema.

Dronovi u formaciji tokom zajedničkih vojnih vježbi između Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država u Pocheonu, Južna Koreja, 25. maja (AFP)

Penzionisani admiral američke mornarice James Stavridis kaže da će američka vojska postati manja, jeftinija i pametnija nakon što se američko Ministarstvo odbrane posveti pretvaranju fikcije u stvarnost.

Stavridis u članku u američkom listu Bloomberg objašnjava da je zamjenica ministra odbrane Kathleen Hicks najavila program uspostave hiljada autonomnih sistema bespilotnih letjelica u naredne dvije godine kako bi se natjecali s Kinom, koja je već napredovala.

Hiks je rekla da će program, nazvan “Replicator”, potaknuti napredak u veoma sporom prelasku američkih vojnih inovacija na korištenje platformi koje su male, pametne, jeftine i brojne.

Osnovne ideje su jednostavne i jake

Napomenuo je da su osnovne ideje jednostavne i jake. Prvo, s obzirom na to da Kina gradi vojne kapacitete – brodove, avione, senzore i projektile – po stopi kojoj Sjedinjene Američke Države vjerovatno neće parirati, Amerika treba ne samo uvoditi inovacije, već raditi i na kreiranju odgovarajućih vrsta visokotehnoloških sistema.

Drugo, ogromni rojevi malih bespilotnih vozila mogli bi se brzo sastaviti, postaviti i integrirati u borbu, kao što to ukrajinske snage rade danas na bojnom polju.

Dodaje da je koncept programa ”Replicator” nešto što su mnogi borci dugo zagovarali: prelazak s glomaznih, skupih i ranjivih platformi (nosača aviona, velikih aviona, satelita) na lakše, jeftinije i inteligentnije sisteme.

Autor dodaje da u teoriji sve to zvuči dobro. Ali kako se, u stvarnom životu, može brzo pokrenuti inicijativa da se Kina odvrati od njenih agresivnih zahtjeva u Južnom kineskom moru i Tajvanu?

Troškovi su minimalni

Odgovorio je kako treba shvatiti da je količina neophodnih finansijskih sredstava u dolarima samo kap u moru, i da vjerovatno neće prelaziti nekoliko desetaka milijardi dolara u odnosu na sredstva usmjerena na veliko i skupo oružje u budžetu za odbranu od 850 milijardi dolara. Međutim, ta promjena se neće dogoditi preko noći.

Rekao je da će veliki dio komunikacijske veze između svih aspekata biti ostvaren putem umjetne inteligencije, čime će se izgraditi kapaciteti za trenutno obrađivanje milijardi ulaznih podataka. To zaista zvuči kao naučna fantastika. Ipak, ova budućnost je bliža nego što većina ljudi misli, što potvrđuje da ”Replicator” uopće nije naučna fantastika.

Izvor: Agencije