Zajednička antiteroristička vježba Južne Koreje i SAD-a u blizini granice Sjeverne Koreje

Zajednička vježba održana je u Centru za obuku Rodriguez u Pocheonu, oko 30 kilometara južno od demilitarizovrane zone koja razdvaja dvije Koreje.

Vojnici su učestvovali u vježbi pretraživanja i čišćenja zgrada, spašavanja taoca, te lociranja i savladavanja terorista (Reuters)

Južna Koreja i vojnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izveli su ove sedmice kombinovanu antiterorističku vježbu u blizini međukorejske granice, objavili su lokalni mediji u subotu, prenosi Anadolija.

Zajednička vježba održana je u Centru za obuku Rodriguez u Pocheonu, oko 30 kilometara južno od demilitarizovrane zone koja razdvaja dvije Koreje, objavio je Yonhap News sa sjedištem u Seulu.

“Vježba, u kojoj je učestvovalo oko 80 pripadnika vojne policije iz 6. pješadijske divizije i Osme američke armije, održana je u ponedjeljak”, navodi agencija, pozivajući se na izjavu vojske.

Dodaje se da su vojnici učestvovali u vježbi pretraživanja i čišćenja zgrada, spašavanja taoca, te lociranja i savladavanja terorista.

Tenzije na Korejskom poluotoku ponovo su porasle u utorak kada je južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol upozorio da će sjevernokorejski režim biti “doveden do kraja” ako upotrijebi nuklearno oružje.

Odgovor na sjevernokrejsku prijetnju

“Ako Sjeverna Koreja koristi nuklearno oružje, njen režim će biti doveden do kraja ogromnim odgovorom saveza Južne Koreje i SAD”, rekao je Yoon tokom ceremonije obilježavanja 75. Dana oružanih snaga u vazduhoplovnoj bazi u Seulu.

U četvrtak su sjevernokorejski državni mediji objavili da je zemlja politiku povećanja nuklearnih vojnih kapaciteta ugradila u Ustav.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un pohvalio je parlament zemlje, Vrhovnu narodnu skupštinu, jer je u Ustav uključila stvaranje nuklearne energije, nazivajući to “pravom Pjongjanga na postojanje”.

Kim je opisao savez između SAD-a, Južne Koreje i Japana kao “najgoru stvarnu prijetnju” njegovoj zemlji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada