SAD: Predstavnički dom usvojio mjeru koja bi mogla da spriječi obustavu rada vlade

Ova mjera, koja još uvijek mora da prođe Senat, omogućila bi protok novca vladinim agencijama do sredine novembra i obezbijedila milijarde dolara za oporavak od prirodnih katastrofa.

Tvrdolinijski republikanci u Zastupničkom domu američkog Kongresa odbacili su prijedlog zakona o privremenom financiranju vlade (Reuters)

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je danas uredbu o budžetu kako bi se spriječila obustava rada savezne vlade, javlja Tanjug.

Ova mjera, koja još uvijek mora da prođe Senat, omogućila bi protok novca vladinim agencijama do sredine novembra i obezbijedila milijarde dolara za oporavak od prirodnih katastrofa, ali ne i finansijsku pomoć za Ukrajinu, prenosi New York Times.

Prema pisanju lista, demokrate nisu htjele da budu dovedene u poziciju u kojoj bi republikanci mogli da ih optuže da su američku pomoć Ukrajini stavili ispred normalnog rada vlade, zbog čega su pristali na ovu uredbu.

Za usvajanje mjere je glasalo 335 kongresmena, dok je 91 glasao protiv, a podržalo ju je više demokrata nego republikanaca.

Republikanci odbacili prijedlog zakona

Ranije su tvrdolinijski republikanci u Zastupničkom domu američkog Kongresa odbacili prijedlog zakona o privremenom finansiranju vlade koji je predložio njihov čelnik, čime je gotovo sigurno da će se savezne agencije djelomično zatvoriti počevši od nedjelje, prenosi Hina.

S 232-198 glasova, Zastupnički dom je odbacio mjeru kojom bi se vladino finansiranje produžilo za 30 dana i spriječilo gašenje.

Taj bi zakon srezao potrošnju i ograničio imigraciju, republikanske prioritete koji su imali male izglede da prođu u Senatu pod kontrolom demokrata.

Poraz je ostavio republikance – koji kontroliraju Dom sa 221-212 – bez jasne strategije za sprečavanje gašenja kojim bi se zatvorili nacionalni parkovi, prekinule plaće za do četiri miliona federalnih radnika i ometalo sve – od finansijskog nadzora do naučnih istraživanja – ako se ne osigura produženo finansiranje.

Nije jasno kako će djelovati Senat

Nakon glasanja, predsjednik Zastupničkog doma Kevin McCarthy rekao je da bi Dom ipak mogao usvojiti produženje finansiranja bez konzervativne politike koja je udaljila demokrate.

No, odbio je reći što će se dalje dogoditi. Očekuje se da će Dom održati dodatna glasanja u subotu.

“Neuspjeh je samo ako odustanete”, rekao je novinarima.

Nije jasno ni hoće li Senat djelovati na vrijeme. Dom je u subotu poslijepodne trebao prihvatiti dvostranački prijedlog zakona kojim bi se vlada financirala do 17. novembra, ali proceduralne prepreke mogle bi odgoditi konačno glasanje do utorka.

Američka ministrica finansija Janet Yellen izjavila je u petak da bi obustava rada vlade “potkopala” ekonomski napredak SAD-a neaktivnošću programa za male kompanije i djecu te bi moglo odgoditi velika poboljšanja infrastrukture.

Zabrinutost na Wall Streetu

Gašenje bi bilo četvrto u desetljeću i samo četiri mjeseca nakon sličnog zastoja koji je doveo saveznu vladu u roku od nekoliko dana od neplaćanja duga od 31 bilion dolara.

Ponavljanje čitave priče pobudilo je zabrinutost na Wall Streetu, gdje je rejting agencija Moody's upozorila da bi to moglo naštetiti kreditnoj sposobnosti SAD-a.

Predsjednik Joe Biden je upozorio da bi obustava finansiranja mogla imati veliki danak za oružane snage.

“Ne možemo se igrati politike dok su naše snage potrebne za zaštitu drugih. To je apsolutno zanemarivanje dužnosti”, rekao je demokrata Biden, povodom svečanosti penzionisanja generala Marka Milleyja.

Ne razmatraju se rezovi u programima beneficija

McCarthy se nadao da će granične odredbe republikanskog zakona o potrošnji pridobiti protivnike koji su do sada prkosili naporima da se spriječe gašenje.

Na kraju je 21 tvrdolinijski republikanac u Zastupničkom domu stao na stranu demokrata kako bi odbacio tu mjeru.

McCarthy i Biden u junu su se složili s dogovorom koji bi odredio potrošnju agencija na 1,59 bilion dolara u fiskalnoj 2024. godini, ali tvrdolinijaši poput Matta Gaetza kažu da bi ta brojka trebala biti 120 milijardi dolara niža.

Zastupnici ne razmatraju rezove u programima beneficija kao što su socijalno osiguranje i zdravstvena skrb koji čine veći dio vladina proračuna od 6,4 biliona dolara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada