Navy SEAL i specijalne američke snage bit će testirane na drogu

Američka mornarica će započeti nasumično testiranje elitne jedinice u novembru, a specijalne snage američke vojske će provesti testiranje kasnije.

Operater specijalnih snaga US Navy SEAL, lijevo, stoji s kolegom tijekom vježbe na Kipru 2021. [Philippos Christou/AP Photo]

Američka vojska će započeti nasumične testove na korištenje droge na svojim specijalnim snagama, uključujući Navy SEALs i Delta Force, Zelene beretke i Ranger Regiment, na steroide i druge lijekove za poboljšanje performansi, počevši od novembra.

Američki kontraadmiral Keith Davids, komandant Mornaričke specijalne ratne komande, rekao je u petak da je testiranje neophodno radi zaštite zdravlja vojnika i vojne spremnosti.

Mornarica će biti prva koja će započeti nasumična testiranja u novembru, a Komanda za specijalne operacije američke vojske saopštila je da će uskoro slijediti njihov primjer, iako datum početka nije određen.

Komande specijalnih snaga američkog ratnog zrakoplovstva i marinaca saopštile su da još nisu zatražile sličnu politiku nasumičnih testiranja na droge.

Upotreba steroida i drugih lijekova za poboljšanje učinka bila je ograničen ali stalni problem u američkoj vojsci. Ipak, čelnici u oružanim snagama odustali su od povećanog testiranja.

Američke vojne službe provode povremena testiranja kada uoče problem s pojedinim pripadnikom vojske, ali moraju dobiti posebno dopuštenje od Pentagona za obavljanje rutinskog, nasumičnog testiranja.

Prema zapovjedništvu mornarice, svaki mjesec će se nasumično birati četiri vojne jedinice, a od svake će se testirati 15 posto. To će biti čak 200 mornara mjesečno, a pozitivnima prijeti disciplinska kazna ili isključenje.

Pokretački faktor za akciju na kojoj se radi mjesecima bila je smrt kandidata Navy SEALs-a početkom prošle godine.

Kyle Mullen (24) kolabirao je i umro od akutne upale pluća samo nekoliko sati nakon završetka napornog SEAL-ovog testa Hell Week. Izvještaj zaključuje da je Mullen iz Manalapana, New Jersey, umro “na dužnosti, a ne zbog vlastitog lošeg ponašanja”.

Iako testovi nisu otkrili nikakve dokaze o lijekovima koji poboljšavaju performanse u njegovom sistemu, izvještaj Komande za mornaričko obrazovanje i obuku (NETC) kaže da nije bio pregledan na neke steroide, jer potrebni uzorci krvi i urina nisu bili dostupni, te da je više bočica sa lijekovima i šprice kasnije pronađeni u njegovom automobilu.

Upotreba steroida

Šira istraga NETC-a o obuci SEAL-a označila je upotrebu lijekova za poboljšanje performansi kao značajan problem među onima koji žele da postanu elitni američki komandosi i preporučila daleko robusnije testiranje.

Istrage 2011, 2013. i 2018. o sumnji na upotrebu steroida od strane SEAL kandidata dovele su do kazni i zahtjeva za pojačano testiranje.

Novo nasumično testiranje će zahtijevati da mornari dostave dva uzorka urina. Jedan će biti poslat u Laboratoriju za istraživanje i testiranje sportske medicine, vrhunsku laboratoriju koja se koristi u međunarodnom sportu za testiranje na doping, a jedan će ići u Laboratoriju za provjeru droga mornarice Great Lakes kako bi provjerili ima li standardnih lijekova.

Ako je rezultat testa pozitivan, mornar će biti obaviješten, bit će provedena preliminarna istraga i ako ne postoji zakonski razlog za lijekove, mornar će biti podvrgnut disciplinskoj kazni i udaljenju iz snaga.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada