Mark Lambert imenovan za najvišeg zvaničnika SAD-a za politiku prema Kini

Lambert će biti zamjenik pomoćnika sekretara za Kinu i Tajvan, i vodit će Ured za koordinaciju Kine, neformalno poznat kao Kineska kuća, osnovana krajem prošle godine.

Malo je vjerojatno da će Lambertovo imenovanje promijeniti ton Washingtonove politike prema Kini (EPA)

Administracija predsjednika Joea Bidena imenovala je diplomatskog veterana Marka Lamberta najvišim zvaničnikom SAD-a za politiku prema Kini, u kojoj su napeti odnosi oko Tajvana, trgovine i ruske invaziju na Ukrajinu, prenosi Hina.

Lambert će biti zamjenik pomoćnika sekretara za Kinu i Tajvan, i vodit će Ured za koordinaciju Kine, neformalno poznat kao Kineska kuća, osnovana krajem prošle godine.

Taj stručnjak za Aziju dva puta je radio u američkoj ambasadi u Pekingu, nedavno i kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za japanska, korejska i mongolska pitanja te odnose s Australijom, Novim Zelandom i pacifičkim otocima.

Veliko iskustvo

“On ima veliko iskustvo u radu na pitanjima vezanim uz Narodnu Republiku Kinu, stvaranju usklađenih politika s našim saveznicima i partnerima i zaštiti integriteta međunarodnog sistema”, rekli su iz State Departmenta u saopštenju pod embargom koje je Reuters imao na uvid.

Malo je vjerovatno da će Lambertovo imenovanje promijeniti ton Washingtonove politike prema Kini, ali bi trebalo uliti energiju u operaciju koja je kritizirana zbog dodavanja slojeva birokratije ionako složenom procesu donošenja odluka.

SAD i Kina su u sukobu oko pitanja od Tajvana do trgovine, fentanila i ljudskih prava.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada