UNHCR: Više od 100.000 Armena izbjeglo iz Nagorno-Karabaha u Armeniju

UN nije imao pristup regiji oko 30 godina zbog komplicirane geopolitičke Zvaničnik agencije UN-a za izbjeglice izjavio je ranije da bi ukupan broj izbjeglih mogao dostići 120.000, što odgovara procjenama cjelokupne populacije Nagorno-Karabaha.

Dujarric je rekao da UN sarađuje sa armenskom Vladom na rješavanju priliva izbjeglica koje napuštaju Nagorno-Karabah (Reuters)

Više od 100.000 izbeglica stiglo je u Armieniju iz Nagorno-Karabaha, izjavio je šef Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice (UNHCR) Filippo Grandi, javlja Tanjug.

“Mnogi su gladni, iscrpljeni i hitno im je potrebna pomoć”, naveo je Grandi na društvenim mrežama, prenio je Reuters.

UNHCR i drugi humanitarni partneri pojačavaju podršku armenskim vlastima, rekao je Grandi i dodao da je međunarodna pomoć hitno potrebna.

Zvaničnik agencije UN-a za izbjeglice izjavio je ranije da bi ukupan broj izbjeglih mogao dostići 120.000, što odgovara procjenama cjelokupne populacije Nagorno-Karabaha.

UN šalje humanitarnu misiju

Ovog vikenda će UN poslati misiju u Nagorno-Karabah kako bi procijenila humanitarne potrebe, saopćio je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric, precizirajući da organizacija nije imala pristup toj regiji “približno 30 godina”, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

“Vlada Azerbejdžana i UN su se dogovorili oko misije u regiji. Misija će biti ovog vikenda”, rekao je glasnogovornik i dodao kako UN nije imao “pristup regiji oko 30 godina zbog komplicirane geopolitičke situacije”, te je zbog toga predstojeća misija važna.

Tim od desetak ljudi predvođen zvaničnicima Kancelarije UN za humanitarna pitanja (OCHA) “pokušat će procijeniti situaciju na terenu i identificirati humanitarne potrebe, kako za one koji ostaju tako i za one koji se sele”.

Dujarric je rekao da UN sarađuje sa armenskom Vladom na rješavanju priliva izbjeglica koje napuštaju Nagorno-Karabah.

Azerbejdžanska akcija

Azerbejdžan je nedavno pokrenuo vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu, koja je poslije 24 sata završena dogovorom sa Armencima da polože oružje i pregovaraju o reintegraciji te otcjepljene teritorije u Azerbejdžan.

Armenija i Azerbejdžan sukobili su se 2020. oko kontrole područja Nagorno-Karabaha, a sukob je okončan mirovnim sporazumom kojim je priznata pobjeda azerbejdžanskih snaga. Dogovor je postignut uz pomoć Rusije.

Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Armenci, otcijepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 1990-ih godina odnio 30.000 života.

Izvor: Agencije