U Kazahstanu najavljen referendum o izgradnji prve nuklearne elektrane

Portal Euraktiv navodi da je Kazahstan postao apsolutni lider u iskopavanju uranijuma, čineći 42 posto svjetske proizvodnje.

U Kazahstanu će biti održan referendum na kojem će se odlučiti da li će ta zemlja izgraditi svoju prvu nuklearnu elektranu (AFP)

U Kazahstanu će biti održan referendum na kojem će se odlučiti da li će ta zemlja izgraditi svoju prvu nuklearnu elektranu, izjavio je predsjednik Kasim-Žomart Tokajev, i dodao da će naknadno biti odlučen datum održavanja referenduma, javlja Tanjug.

”S jedne strane, Kazahstan, kao najveći svjetski proizvođač uranija, treba da ima vlastiti nuklearni kapacitet, ali sa druge, mnogi građani i pojedini stručnjaci zabrinuti su za bezbjednost nuklearnih elektrana”, rekao je Tokajev, a prenosi Euraktiv.

Vlada ove centralnoazijske zemlje bogate energentima dugo je raspravljala o toj ideji, navodeći potrebu za diversifikacijom kapaciteta za proizvodnju električne energije, čak je bila planirana i lokacija za postrojenje u jugoistočnom regionu Almatija, ali su se pojedini aktivisti usprotivili takvom projektu zbog zabrinutosti za bezbjednost, kao i zbog historije Kazahstana gdje je za vreme Sovjetskog Saveza testirano nuklearno oružje.

Apsolutni lider u iskopavanju uranija

Prema Tokajevu, potrebna je dalja javna debata o tom pitanju.

Prethodna je održana 22. avgusta u selu Ulken u oblasti Almatija, lokaciji koju je vlada ranije označila kao optimalnu za buduću fabriku.

Portal Euraktiv navodi da je Kazahstan postao apsolutni lider u iskopavanju uranija, čineći 42 posto svjetske proizvodnje, sa učešćem Nacionalne atomske kompanije Kazatomprom sa 22 posto.

Izvor: Agencije