Preminuo kongresmen koji je učestvovao u stvaranju Dejtonskog sporazuma

Richardson je tokom karijere obavljao i funkcije ministra energetike, guvernera Novog Meksika, ambasadora SAD-a u UN-u, kao i izaslanika u vrijeme nekoliko velikih kriza.

Bivši amerilčki kogresmen i jedan od tvoraca Dejtonskog sporazuma Bill Richardson umro je u 75. godini (Reuters)

Bivši američki kongresmen i jedan od tvoraca Dejtonskog sporazuma Bill Richardson umro je u 75. godini, prenosi Tanjug.

Richardson je tokom karijere obavljao i funkcije ministra energetike, guvernera Novog Meksika, ambasadora SAD-a u UN-u, kao i izaslanika u vrijeme nekoliko velikih kriza, uključujući one u Sjevernoj Koreji, Kubi, Iraku, Nigeriji i Mijanmaru, prenosi Reuters.

“Prvo pravilo pregovaranja, za mene, je da morate stvoriti lični odnos prema svom protivniku. Morate da ih poštujete. Morate da dozvolite drugoj strani da sačuva obraz i nađe neke načine da dobije zasluge, da nešto izvuče iz pregovora, kada u stvari jedina stvar može biti pohvala za humanitarni gest”, rekao je jednom prilikom Richardson.

Dok je obavljao funkciju guvernera Novog Meksika pokušao je da se kandiduje za demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima 2008., ali je odustao nakon što je postalo izvjesno da nema šanse protiv svog protivkandidata Baracka Obame, koji je tada postao predsjednik.

Razgovor sa Saddamom Husseinom

Pored toga što je učestvovao u stvaranju Dejtonskog sporazuma i što je razgovarao sa tadašnjim predsjednikom Savezne Republike Jugoslavije Slobodanom Miloševićem, tokom devedesetih razgovarao je sa tadašnjim predsjednikom Kube Fidelom Castrom, omogućivši oslobađanje trojice kubanskih političkih zatvorenika.

Richardson je 1995. godine pregovarao sa iračkim predsjednikom Saddamom Husseinom kako bi osigurao oslobađanje dvojice američkih pilota koji su zalutali preko iračke granice iz pravca Kuvajta.

Godine 1996. Richardson je pregovarao o oslobađanju Amerikanca po imenu Evan Hunziker, zatvorenog zbog špijunskih optužbi u Sjevernoj Koreji.

Izvor: Agencije