Nobelova fondacija otkazala poziv ruskom, bjeloruskom i iranskom ambasadoru

Nobelova fondacija saopštila je da poništava svoju odluku da pozove ambasadore Rusije, Bjelorusije i Irana na ovogodišnju ceremoniju dodjele Nobelove nagrade u Štokholmu.

Izvršni direktor Nobelove fondacije Vidar Helgesen u petak je saopštio da postoji globalni trend kojim se umanjuje prilika za dijalog onih sa različitim stavovima i da će predstavnici tri države biti pozvani (Reuters)

Nobelova fondacija saopštila je u subotu da poništava svoju odluku da pozove ambasadore Rusije, Bjelorusije i Irana na ovogodišnju ceremoniju dodjele Nobelove nagrade u Štokholmu.

Izvršni direktor te privatne fondacije Vidar Helgesen u petak je saopštio da postoji globalni trend kojim se umanjuje prilika za dijalog onih sa različitim stavovima i da će predstavnici tri države biti pozvani, prenosi Beta.

Međutim, poslije oštre kritike javnosti, poziv je u srijedu povučen, prenosi Associated Press.

“Mi, dakle, biramo da ponovimo prošlogodišnji izuzetak od redovne prakse – to jest, da ne pozovemo ambasadore Rusije, Bjelorusije i Irana na ceremoniju dodjele Nobelove nagrade u Štokholmu”, navodi se u saopštenju fondacije.

Ukrajinski zvaničnici pozdravili su odluku Nobelove fondacije da otkaže poziv ambasadorima, piše britanski list Guardian.

Pitanje proslava

“Hvala svima koji su tražili da se pravda vrati”, rekao je glasnogovornik ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko.

Nikolenko je naveo i da je Ukrajina uvjerena da bi sličnu odluku trebalo donijeti i u vezi sa ruskim i bjeloruskim ambasadorima u Oslu, misleći na proslave koje se održavaju u Norveškoj poslije ceremonije u Švedskoj.

Nobelova fondacija, koja organizira godišnju ceremoniju dodjele Nobelove nagrade i banket u Štokholmu, odlučila je i prošle 2022. da ne pozove ruske i bjeloruske ambasadore na dodjelu u Štokholmu zbog rata u Ukrajini.

Istu odluku donijeli su i u vezi sa iranskim izaslanikom zbog državne represije tokom protesta u toj zemlji.

Izvor: Agencije