UN: Izrael drži 1.264 Palestinca u administrativnom pritvoru

Od 15. jula do 19. septembra izraelske snage su ubile 68 Palestinaca, uključujući 18 djece, podaci su Ujedinjenih naroda.

Izraelske snage sigurnosti izvele su 1.042 operacije potrage i hapšenja na Zapadnoj obali (Reuters)

Izrael u administrativnom pritvoru drži ukupno 1.264 Palestinca, izjavio je specijalni koordinator Ujedinjenih naroda za Bliski istok Tor Wennesland, što je najveći broj zatvorenika u posljednjih deset godina.

“Izraelske snage sigurnosti izvele su 1.042 operacije potrage i hapšenja na Zapadnoj obali, što je rezultiralo hapšenjem 1.504 Palestinca, uključujući 88 djece”, rekao je on na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, prenosi Anadolija.

Dodao je da su u periodu između 15. jula i 19. septembra izraelske snage sigurnosti ubile 68 Palestinaca, uključujući 18 djece, tokom demonstracija, sukoba, sigurnosnih operacija, napada ili navodnih napada na Izraelce i drugih incidenata.

Ubijeni, ranjeni, povrijeđeni…

Povrijeđeno je ukupno 2.830 Palestinaca, uključujući 30 žena i 559 djece, od kojih je 271 ranjeno bojevom municijom, a 2.119 je imalo zdravstvene probleme od udisanja suzavca, naveo je izaslanik UN-a.

“Pored toga, dva Palestinca su ubijena i 73 ranjena, uključujući tri žene i 12 djece, u jeku visokog nivoa napada izraelskih doseljenika”, kazao je Wennesland.

Poručio je da nedostatak sredstava i dalje podriva sposobnost UN-a da pruži ključne usluge Palestincima.

“Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku [UNRWA] do kraja godine hitno treba 75 miliona dolara za pomoć u opskrbi hranom gotovo 1,2 miliona Palestinaca u Gazi”, dodao je Wennesland.

Izvor: Agencije