Samoproglašena republika Nagorno-Karabah prestaje postojati 1. januara

Vodstvo samoproglašene separatističke republike objavilo je samoraspuštanje i raspuštanje svih svojih institucija od 1. januara 2024. godine.

Azerbejdžan je pokrenuo nekoliko krivičnih postupaka protiv Rubena Vardanjana, bivšeg šefa vlade otcijepljene regije (EPA)

Samoproglašena separatistička republika Nagorno-Karabah objavila je u četvrtak samoraspuštanje i raspuštanje svih svojih institucija od 1. januara 2024. godine.

Dekret vođe te enklave Samvela Šahramanjana najavljuje raspuštanje “svih vladinih institucija i organizacija… 1. januara 2024. godine”, i utvrđuje da kao rezultat toga “prestaje postojati Republika Nagorno-Karabah (Artsah)”, prenosi Hina.

Armenski separatisti u Nagorno-Karabahu pretrpjeli su vojni poraz u 24 sata prošle sedmice, zbog čega su morali kapitulirati pred Azerbejdžanom, zemljom od koje su se odvojili nakon raspada Sovjetskog saveza prije više od 30 godina.

Armenija, koja je desetljećima podržavala ovaj teritorij, ovaj put nije vojno intervenirala, otvarajući put ponovnoj integraciji regije u Azerbejdžan.

 

U sovjetskim vremenima Nagorno-Karabah proglašen je autonomnom regijom unutar Azerbejdžana.

Nakon raspada Sovjetskog saveza, tamošnji Armenci zbacili su nominalnu azerbejdžansku kontrolu i zauzeli susjedni teritorij u Prvom karabaškom ratu.

Od 1988. do 1994. godine ubijeno je gotovo 30.000 ljudi, a više od milion je raseljeno, uglavnom Azerbejdžanaca.

Nakon prošlosedmične pobjede Azerbejdžana, armensko stanovništvo počelo je egzodus: gotovo 65.000 ljudi od gotovo 120.000 stanovnika pobjeglo je u nekoliko dana, iz straha da će biti meta azerbejdžanske represije, unatoč obećanjima Bakua da će poštovati njihova prava.

Armenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je u četvrtak ujutro da u Nagorno-Karabahu više neće biti Armenaca.

 

U svom dekretu o raspuštanju samoproglašene republike, separatistički vođa Šahramanjan naglašava da će, nakon što budu poznati uvjeti za povratak regije pod kontrolu Azerbejdžana, stanovnici i izbjeglice moći “pojedinačno donijeti odluku o ostanku ili povratku u Nagorno-Karabah”.

Azerbejdžan je pokrenuo nekoliko krivičnih postupaka protiv Rubena Vardanjana, bivšeg šefa vlade otcijepljene regije, saopćila je u četvrtak azerbejdžanska sigurnosna služba.

Rekla je da je Vardanjan, koji je uhapšen u srijedu, optužen za ilegalni prelazak azerbejdžanske granice i finansiranje terorizma te je stavljen u istražni zatvor.

Izvor: Agencije