SAD započinje rad na zabrani antisemitizma

Biden je ranije ovog mjeseca rekao da smatra da je antisemitizam u SAD ”porastao na rekordne nivoe”, i da predstavlja izazov za cijelu zemlju.

Joe Biden najavio odlučnu borbu protiv antisemitizma i svih oblika diskriminacije (Reuters)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena uz podršku osam federalnih agencija započet će rad na zabranama određenih oblika antisemitizma, u okviru nastojanja za suzbijanje ”diskriminacije zasnovane na zajedničkom porijeklu”, prenosi Tanjug.

Biden je ranije ovog mjeseca rekao da smatra da je antisemitizam u SAD ”porastao na rekordne nivoe”, i da predstavlja izazov za cijelu zemlju, prenosi Reuters.

Uključeno osam agencija

Iz Bijele kuće je saopšteno da je kao dio Bidenove nacionalne strategije za suzbjianje antisemitizma, osam saveznih agencija po prvi put razjasnilo da VI član Zakona o građanskim pravima iz 1964. zabranjuje određene oblike antisemitske, islamofobične i srodne oblike diskriminacije u programima koji se finansiraju iz federalnih fondova.

Isti član predviđa da ”niko u SAD ne može biti isključen, na osnovu rase, boje kože ili nacionalnog porekla, iz bilo kojeg programa koji prima federalna sredstva”.

Agencije koje su uključene u ovu strategiju su federalna tijela za poljoprivredu, zdravstvo i socijalne usluge, sigurnost, stanovanje i urbani razvoj, unutrašnje poslove, rad, trezor i transport.

Izvor: Agencije