Rusija završava invaziju ako Ukrajina ispuni ključni uvjet

Ministar vanjskih poslova kaže da će Rusija priznati granice Ukrajine prije invazije Moskve ako Kijev obeća da se neće pridružiti vojnom savezu.

Sergej Lavrov kaže da je Moskva 1991. 'priznala suverenitet Ukrajine na osnovu Deklaracije o nezavisnosti, koju je usvojila po izlasku iz Sovjetskog saveza' (Reuters)

Visoki zvaničnik Kremlja sugerirao je da bi Rusija mogla pristati na prekid rata u Ukrajini ako se ispuni ključni uvjet.

Magazin Newsweek objavio je da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao kako će Rusija priznati granice Ukrajine prije invazije Moskve ako Kijev obeća da se neće pridružiti vojnom savezu.

Tokom konferencije za novinare u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda rekao je da je Moskva 1991. godine “priznala suverenitet Ukrajine na osnovu Deklaracije o nezavisnosti, koju je usvojila po izlasku iz Sovjetskog saveza“.

“Jedna od glavnih tačaka za nas je bila da će Ukrajina biti nesvrstana država i da neće ulaziti u bilo kakve vojne saveze. Pod tim uvjetima podržavamo teritorijalni integritet ove države“, dodao je.

Američki časopis je skrenuo pažnju na ono što je Mark N. Katz, profesor političkih nauka na Univerzitetu George Mason, rekao: “Deklaracija o državnom suverenitetu iz 1990. godine zaista poziva Ukrajinu da bude trajno neutralna država, koja ne učestvuje u vojnim savezima.“

‘Dvosmislena izjava i veza s Krimom’

“Izjava Lavrova implicira da bi Moskva priznala granice Ukrajine iz 1990. godine ako Kijev odustane od svojih planova za članstvo u NATO-u“, dodao je.

Katz je kazao da, iako je Krim bio provincija Ukrajinske sovjetske socijalističke republike 1990. godine, imao je osjećaj da “izjava Lavrov možda nije konačna i da je moguće da će biti dodatnih ‘pojašnjenja'“.

David Silbey, profesor historije na Univerzitetu Cornell, rekao je za Newsweek kako smatra da je izjava Lavrova i način na koji je povezuje s Krimom “dvosmislena”, što je samo po sebi zanimljivo.

“Lavrovu bi bilo lako da pojasni tu razliku, ali nije, i ne bi uradio ovako nešto bez dozvole [ruskog predsjednika Vladimira] Putina. Obojica bi trebali znati da bi to odmah pokrenulo pitanja o Krimu“, dodao je Silbey.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada