Njemačka i Izrael potpisali ‘historijski’ ugovor o raketnom štitu vrijednom 3,3 milijarde eura

Izraelski ministar odbrane pozdravlja ‘udruživanje ruku’ s Njemačkom ‘u izgradnji sigurnije budućnosti’ samo 80 godina nakon holokausta.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant i njemački ministar odbrane Boris Pistorius razmijenili su potpisane dokumente (Tobias Schwarz/AFP)

Njemačka je potpisala ugovor o kupovini hipersoničnog raketnog sistema Arrow 3 izraelske proizvodnje koji će postati ključni dio evropske odbrane od zračnog napada.

Potpisivanje sporazuma u Berlinu u četvrtak bio je “historijski dan” za obje zemlje, rekao je njemački ministar odbrane Boris Pistorius na konferenciji za novinare zajedno sa svojim izraelskim kolegom Yoavom Gallantom.

Vrijedna oko 3,3 milijarde eura, prodaja je najveći posao ikada za izraelsku vojnu industriju.

Sistem Arrow 3 učinio bi “njemačku protuzračnu odbranu spremnom za budućnost”, rekao je Pistorius.

Njemačka je predvodila pritisak na jačanje NATO-ove protuzračne odbrane u Evropi nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, pozivajući saveznike da zajedno kupe sisteme odvraćanja.

“Zbog svakodnevnih ruskih napada na Ukrajinu možemo vidjeti koliko je važna protuzračna odbrana”, rekao je Pistorius.

Presretač balističkih projektila Arrow 3 snimljentokom probnog lansiranja u blizini izraelskog grada Ashdoda (Amir Cohen/Reuters)

Potpisivanje ugovora bio je “dirljiv događaj za svakog Jevreja”, gledajuću na događaje holokausta, rekao je Gallant.

“Samo 80 godina od završetka Drugog svjetskog rata, Izrael i Njemačka su se danas udružili u izgradnji sigurnije budućnosti”, rekao je.

Sistem dugog dometa Arrow 3, dizajniran za obaranje projektila iznad zemljine atmosfere, dovoljno je moćan da bude štit za susjedne države Evropske unije.

Sistem su razvili i proizveli Izrael i Sjedinjene Američke Države, a prodaju je morao odobriti Washington prije nego što se mogla finalizirati.

Sistem je prvi put postavljen u bazu izraelskih zračnih snaga 2017. i korišten je za zaštitu Izraela od napada iz Irana i Sirije.

Arrow 3 je “mobilni sistem” koji se može postaviti ovisno o prijetnjama s kojima se suočava, prema proizvođaču Israel Aerospace Industries.

Značajan fond

Novac za dogovor dolazi iz značajnog fonda od 100 milijardi eura koji je predstavio njemački kancelar Olaf Scholz za jačanje odbrane zemlje u jeku ruske invazije na Ukrajinu.

Više od desetak evropskih zemalja do sada je potpisalo njemački zajednički projekt protuzračne odbrane, European Sky Shield Initiative.

Projekat Sky Shield (Nebeski štit) uključivao bi zajedničku nabavku sistema kratkog, srednjeg i dugog dometa, uključujući IRIS-T njemačke proizvodnje, američki sistem Patriot i Arrow 3.

Međutim, neki od njemačkih susjeda dosad su odbijali potpisati pakt, uključujući Francusku i Poljsku.

Dužnosnici u Parizu su se umjesto toga zalagali za sistem protuzračne odbrane koji koristi evropsku opremu.

Berlin je rekao da očekuje da će sistem Arrow 3 biti isporučen u zadnjem kvartalu 2025.

Izvor: Agencije