Grčka integracijom migranata nadomješta manjak radne snage

Novi prijedlog bi omogućio da se 300.000 migranata, za koje se procjenjuje da već živi ilegalno u Grčkoj, zaposli u pojedinim sektorima.

Konzervativna vlada radi na planu za integraciju stotina hiljada migranata bez dokumenata (Anadolija)

Grčka konzervativna vlada radi na planu za integraciju stotina hiljada migranata bez dokumenata, kako bi popunila nedostatak radnika u oblasti poljoprivrede, građevinarstva i turizma, rekli su danas zvaničnici Ministarstva za migracije, prenosi Tanjug.

Kako je rekao resorni ministar Dimitris Kairidis, novi prijedlog bi omogućio da se 300.000 migranata, za koje se procjenjuje da već živi ilegalno u Grčkoj, zaposli u pojedinim sektorima, prenosi Reuters.

“Moramo da vidimo šta da radimo sa ljudima koji su već u našoj zemlji, bez stvaranja mogućnosti za druge da dođu ilegalno”, rekao je Kairidis, ali nije iznio dalje detalje o planu, koji je još uvek u ranoj fazi.

Očekuje se da će Kairidis zvanično predstaviti inicijativu na sjednici vlade sledećeg mjeseca.

Ministar poljoprivrede Kyriakos Mitsotakis rekao je da je u razgovorima sa Ministarstvom za migracije kako bi bio riješen ovaj problem, jer je Grcima je tradicionalno potrebno oko 180.000 zemljoradnika svake godine.

Rade na crno godinama

To se popunjava radnicima iz Albanije, Bangladeša, Indije i Egipta, ali su birokratska kašnjenja dovela do manjka radne snage.

Kao i druge evropske zemlje, Grčka se tokom pandemije korona virusa suočila sa egzodusom radnika, kako domaćih, tako i legalnih imigranata, od ​​kojih se mnogi nikad nisu vratili.

Grčka je zauzela oštar stav po pitanju migracija dolaskom na vlast premijera Kyriakosa Mitsotakisa, koji je prvi put izabran 2019. godine, kada je pojačao granične straže i patrole na svom kopnu i moru granice, kako bi zaustavio pridošlice.

Ova balkanska zemlja od 11 miliona ljudi odavno privlači hiljade migranata sa Bliskog istoka, Azije i istočne Evrope koji traže posao i bolji život, a mnogi od njih na kraju rade na crno godinama, uglavnom na farmama ili u građevinarstvu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada