Kina: Vježbe oko Tajvana u ‘borbi protiv arogancije separatista’

Posljednjih sedmica Tajvan je detektovao gotovo svakodnevne aktivnosti kineske vojske, u kojima su uključeni bili borbeni avioni, dronovi, ratni brodovi i nosač aviona Shandong.

Tajvan kaže da je u prethodna 24 sata otkrio i odgovorio na pojavu 16 kineskih aviona koji su ušli u zonu za identifikaciju protivzračne odbrane otoka (Reuters)

Kina kaže da je njena nedavna vojna aktivnost oko samoupravnog otoka Tajvana bila namijenjena “borbi protiv arogancije” navodnih separatista.

Kina polaže pravo na Tajvan, otok koji je udaljen oko 160 kilometara od istočne obale Kine i smatra ga svojom teritorijom, a nije isključila upotrebu sile za postizanje svojih ciljeva.

Tvrdi da su predsjednica Tsai Ing-wen i njena Demokratska progresivna stranka (DPP) “separatisti” i da nastoje međunarodno izolirati taj otok otkako je prvi put izabrana 2016. godine, organizirajući velike vježbe nakon njenih sastanaka s istaknutim američkim političarima Nancy Pelosi i Kevinom McCarthyjem, piše Al Jazeera English.

Posljednjih sedmica Tajvan je detektovao gotovo svakodnevne aktivnosti kineske vojske, u kojima su uključeni bili borbeni avioni, dronovi, ratni brodovi i nosač aviona Shandong. Također je bilo kopnenih vježbi na dijelu kineske istočne obale koji je najbliži otoku, naveli su tajvanski izvori.

‘Borba protiv arogancije separatističkih snaga’

Upitana na redovnom brifingu za novinare u Pekingu o kineskim vježbama, glasnogovornica kineskog Ureda za poslove s Tajvanom Zhu Fenglian rekla je da je Narodna oslobodilačka vojska Kine “izvela niz vježbi”.

“Svrha je odlučna borba protiv arogancije separatističkih snaga za nezavisnost Tajvana i njihovih akcija kojima traže nezavisnost”, rekla je Zhu. “Provokacija nezavisnosti Tajvana nastavlja se cijelog dana, a akcije Narodne oslobodilačke vojske za odbranu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta su uvijek u toku”.

Kineska vojska nije eksplicitno spomenula niti komentirala vježbe.

Tajvanska vlada kaže da samo građani otoka mogu odlučiti o svojoj budućnosti i više puta je nudila pregovore s Kinom, što je Peking odbio.

U srijedu je tajvansko ministarstvo odbrane izvijestilo o više kineskih vojnih aktivnosti, rekavši da je u prethodna 24 sata otkrilo i odgovorilo na pojavu 16 kineskih aviona koji su ušli u zonu za identifikaciju protivzračne odbrane otoka.

Od njih, 12 je prešlo srednju liniju Tajvanskog moreuza, koji je služio kao nezvanična barijera između dvije strane sve dok je Kina nije počela redovno prelaziti u augustu prošle godine.

Tajvan lansira nove podmornice

Tajvan bi u četvrtak trebao lansirati prvu od osam podmornica domaće proizvodnje u sklopu svojih planova za jačanje odbrane od Kine.

Upitana o podmornicama, Zhu je rekla da bi napori DPP-a da “silom traži nezavisnost” samo pogoršali tenzije i “gurnuli Tajvan u opasnu situaciju”.

Tajvan smatra da treba modernizirati svoju vojsku kako bi se bolje branio od napada Pekinga.

Nove podmornice će podmladiti flotu koja se trenutno sastoji od dva broda iz doba Drugog svjetskog rata i dvije podmornice holandske proizvodnje izgrađene 1980-ih.

Ministarstvo odbrane Tajvana prošle sedmice je poduzelo neobičan korak objavivši da prati kineske vježbe u provinciji Fujian, nasuprot Tajvana.

Izvor: Al Jazeera i agencije