Četiri ruska najsmrtonosnija oružja u Ukrajini

Otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Kremlj je morao prilagoditi svoju borbenu strategiju jer su se njegove snage borile da slome žestok ukrajinski otpor.

Požar u Odesi, Ukrajina, nakon napada ruskog drona (Reuters)

Otkako je Rusija počela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Kremlj je morao prilagoditi svoju borbenu strategiju jer su se njegove snage borile da slome žestok ukrajinski otpor, prilikom čega su pretrpjele velike gubitke.

Rusija se tada okrenula upotrebi moderne sovjetske opreme kako bi pokušala okrenuti tok rata u svoju korist. Američki magazin Business Insider daje pregled četiri vrste najsmrtonosnijeg oružja koje je Rusija koristila u tu svrhu.

1. Jurišni helikopteri Ka-52 Aligator

Američki magazin prije svega navodi Ka-52 Aligator, što je naziv za jurišni helikopter Kamov-52. Smatra se jednim od najboljih vojnih helikoptera na svijetu, s izvrsnim sposobnostima manevriranja, zahvaljujući svojoj jedinstvenoj elisi. Naoružan je topom kalibra 30 milimetara, protivtenkovskim raketama i protivavionskom vođenim raketama.

Kamov-52 je dokazao svoje sposobnosti uništavajući američka vozila i njemačke tenkove, ali se ruska flota helikoptera Ka-52 ozbiljno smanjila tokom rata pod pritiskom ukrajinskih sistema protivzračne odbrane, podržanih američkim raketama Stinger.

2. Gusta minska polja

Oleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu, kaže da je Rusija napravila od Ukrajine zemlju s najviše minskih polja na svijetu, do te mjere da su ukrajinski vojnici otkrili da se na pojedinim područjima nalazi po pet mina na svakom kvadratnom metru. Kaže kako to predstavlja veliki izazov za ukrajinske snage koje su bile primorane nastaviti naprijed polako pješice, ostavljajući svoja zapadna oklopna vozila iza sebe.

Danilov je broj ruskih mina u Ukrajini opisao kao “sulud”, naglašavajući da njegova zemlja pridaje važnost spašavanju svojih vojnika na prvim linijama.

3. Lancet dronovi

Rusija je također koristila bespilotne letjelice kamikaze, kao što su dronovi Lancet, za gađanje ukrajinskih oklopnih vozila. Prema riječima Jamesa Pattona Rogersa, stručnjaka za dronove na Univerzitetu Južna Danska, ova verzija drona ima veću nosivost i veću preciznost, efikasna je protiv ciljeva poput starih tenkova, lakih oklopnih vozila i artiljerije.

4. Sovjetske avionske bombe

Rusija je koristila tehnički poboljšane avionske bombe iz sovjetske ere. Ove bombe su teške između 500 i 1.500 kilograma. Lebde u zraku kratko vrijeme i nemaju pogonske sisteme koje imaju moderne rakete, što ih čini gotovo nemogućim za obaranje. Ruske bombe predstavljaju značajan izazov za Ukrajinu zbog poteškoća u njihovom presretanju, rekao je Oleksij Melnik, vojni stručnjak iz ukrajinskog think tanka Centar Razumkov.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada