Azerbejdžan tvrdi da neće silom stvarati koridor u Armeniji

Potaknut je strah kod Armenaca da bi Baku mogao silom stvoriti koridor kroz Armeniju do azerbejdžanske eksklave Nahičevana.

Azerbejdžan nema namjeru poduzimati vojnu akciju kako bi stvorio kopneni koridor u južnoj Armeniji (Reuters)

Azerbejdžan nema namjeru poduzimati vojnu akciju kako bi stvorio kopneni koridor u južnoj Armeniji, rekao je vanjskopolitički savjetnik azerbejdžanskog predsjednika.

Azerbejdžanska vojna operacija prošle sedmice kojom je preuzet nadzor nad armenskom enklavom Nagorno-Karabahom potaknuo je strah kod Armenaca da bi Baku mogao silom stvoriti koridor kroz Armeniju do azerbejdžanske eksklave Nahičevana.

Međutim, Hikmet Hadžijev, vanjskopolitički savjetnik Ilhama Alijeva, rekao je da Baku ne želi stvarati transportne veze do Nahičevana kroz Armeniju, prenosi Hina.

“Azerbejdžan nema nikakve vojne ciljeve na suverenoj teritoriji Republike Armenije, to je posve izvan azerbejdžanske agende”, rekao je.

Graditi konekcije

“Naša sugestija Armeniji je da se grade konekcije, transportne linije, na jako miran način”, rekao je u Briselu nakon razgovora s armenskim kolegom Armenom Grigorjanom i evropskim dužnosnicima.

Hadžijev je to rekao pošto je u ponedjeljak Alijev razgovarao s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom i tom prilikom spomenuo mogućnost stvaranja kopnenog koridora, što bi Azerbejdžanu dalo izravnu vezu prema Turskoj.

“Nova meta Azerbejdžana i Turske je Sjunik (pokrajina na jugu Armenije kroz koju bi prolazio taj koridor). Oni to već otvoreno govore. Aktivne pripreme su u toku”, objavljeno je na utjecajnom kanalu na Telegramu Armenaca iz Karabaha.

Na sastanku u Briselu, dužnosnici su razgovarali o mogućem sastanku Alijeva i armenskog premijera Nikole Pašinjana na evropskom samitu u Granadi u Španiji 5. oktobra.

Izvor: Agencije