Zvaničnici Južne Koreje, Japana i Kine složili se da održe samit u decembru

Tri strane su se složile da održe sastanak ministara vanjskih poslova u narednih nekoliko mjeseci.

Sastanak je održan s ciljem pripreme terena za samit lidera ovih zemalja, koji je posljednji put održan 2019. (Reuters)

Visoki zvaničnici Južne Koreje, Japana i Kine saglasili su se da održe samit svojih lidera u najskorije vrijeme, a japanski mediji navode da bi sastanak mogao da bude održan u decembru, prenosi Tanjug.

Ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje navodi da su se zamjenici ministara iz tri zemlje također dogovorili tokom razgovora u Seulu da održe trilateralni sastanak svojih ministara vanjskih poslova “za nekoliko mjeseci“, prenio je Reuters.

Kina je također saopštila da se sastanak šefova diplomatija očekuje u narednih nekoliko mjeseci.

“Tri strane su se složile da održe sastanak ministara vanjskih poslova u narednih nekoliko mjeseci”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Xi nije bio na sastanku

On je dodao da da će tri zemlje “biti u komunikaciji o održavanju sastanka lidera u dogledno pogodno vrijeme.

Južna Koreja je predložila Japanu i Kini održavanje trojnog samita u decembru, objavili su tokijski emiteri TBS i Kyodo News, pozivajući se na vladu Južne Koreje i diplomatske izvore.

Na prethodnim trilateralnim samitima Kinu je predstavljao njen premijer, a ne predsjednik Xi Jinping.

Južna Koreja nastoji da Xi posjeti Seul, prvi put poslije otprilike jedne decenije, što bi predstavljalo novu stranicu u njihovim odnosima koji su se promijenili kako se Seul sve bliže vezuje za SAD.

Rijetki sastanci

Južna Koreja je u utorak ugostila visoke diplomate iz Kine i Japana, na rijetkom trilateralnom sastanku, za koji se smatra da ima za cilj ublažiti zabrinutost Pekinga zbog jačanja saradnje dva američka saveznika s Washingtonom.

Sastanak je djelomično imao za cilj da pripremi teren za nastavak trilateralnih samita među liderima ovih zemalja, koje je posljednji put održan 2019. godine, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Ti razgovori su prekinuti zbog pravnih, diplomatskih i trgovinskih sporova između Seula i Tokija u vezi pitanja koja datiraju od vremena japanske okupacija Koreje 1910-45.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol i japanski premijer Fumio Kishida od tada su poduzeli korake da poprave odnose.

U augustu su održali historijski trilateralni samit s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, gdje su trojica lidera obećali da će pojačati saradnju, uključujući odbranu i ekonomsku sigurnost.

Odgovori na THAAD imali kontraefekat

Visoki zvaničnik južnokorejske vlade rekao je da je Kina proaktivna u traženju trilateralne saradnje i dogovaranju sastanaka od kako su se odnosi između Seula i Pekinga pogoršali 2017. godine zbog raspoređivanja američkog proturaketnog sistema THAAD u Južnoj Koreji.

“Siguran sam da bi na njihovoj strani trebalo biti neugodnosti u vezi s našim sve bližim trilateralnim sigurnosnim partnerstvom sa Sjedinjenim Američkim Državama i Japanom”, rekao je zvaničnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivosti situacije.

“Čini se da postoji gledište da oni moraju pravilno upravljati bilateralnim vezama s nama, jer su vidjeli kako su njihovi odgovori na THAAD imali kontraefekat i podstakli antikinesko raspoloženje na ozbiljne nivoe”, dodao je zvaničnik.

Izvor: Agencije