Tenzije između Njemačke i Poljske, Berlin razmatra granične kontrole

Njemačka vlada razmatra da li da uvede kontrole na granici s Poljskom kako bi zaustavila priliv azilanata, ali napeti odnosi između dvije zemlje i trenutno rastući diplomatski spor mogu zakomplicirati te planove.

Vlada kancelara Olafa Scholza je pod pojačanim pritiskom da obuzda rastući nivo nelegalnih migracija (Reuters)

Njemačka vlada razmatra da li da uvede kontrole na granici s Poljskom kako bi zaustavila priliv azilanata, ali napeti odnosi između dvije zemlje i trenutno rastući diplomatski spor mogu zakomplicirati te planove.

Iz kabineta njemačke ministrice unutrarnjih poslova Nancy Faeser je saopćeno da će možda biti neophodno provesti kontrolu na poljskoj i češkoj granici kako bi bile suzbijene “kriminalne bande“ koje ilegalno krijumčare migrante u zemlju.

Ukupno je 204.000 ljudi zatražilo azil u Njemačkoj u prvih osam mjeseci 2023. godine, 77 posto više nego u istom periodu prošle godine, piše Politico, prenosi Tanjug.

Vlada kancelara Olafa Scholza je pod pojačanim pritiskom da obuzda rastući nivo nelegalnih migracija, u trenutku kada mnogi tražioci azila dolaze u zemlju preko poljske i češke granice.

‘Neke vize podijeljene za novac’

Zvaničnici u Berlinu navode da vlada pregovara s Poljskom i Češkom o uvođenju privremenih graničnih kontrola.

Scholz je povezao trenutnu graničnu krizu sa skandalom koji potresa poljsku vladu zbog navodnog uzimanja mita za izdavanje viza, samo nekoliko sedmica uoči parlamentarnih izbora u toj zemlji.

“Ne želim da Poljska jednostavno mahne ljudima da prođu, a zatim da razgovaramo o našoj politici azila“, rekao je on okupljenima tokom političkog mitinga u bavarskom gradu Nirnbergu.

Scholz je također zahtijevao da poljska vlada “razjasni” navodni skandal u kojem su “neke vize podijeljene za novac” u Poljskoj.

Njemački kancelar je mislio na nedavne optužbe da su zvaničnici u poljskim konzulatima podijelili hiljade privremenih viza, dajući time pristup Evropskoj uniji u zamjenu za mito.

Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau odgovorio je Scholzu da poruke njemačkog kancelara “ukazuju na pokušaj miješanja u unutrašnje stvari poljske države i tekuću izbornu kampanju u Poljskoj“.

Plaćanje reparacije iz Drugog svjetskog rata

Rau je zatražio da Scholz “poštuje suverenitet Poljske i da se uzdrži od izjava koje štete međusobnim odnosima“.

Scholzov glasnogovornik Steffen Hebestreit odbacio je u ponedjeljak tvrdnje da se njemački kancelar miješa u unutrašnje poslove Poljske.

Tenzije između Njemačke i Poljske su već porasle zbog predizborne kampanje u Poljskoj, u kojoj je vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) često pominjala Njemačku, uključujući zahtjev da njemačka vlada plati reparacije iz Drugog svjetskog rata, što je Berlin odbio.

Izvor: Agencije