Više od stotinu poginulih u eksploziji u Nagorno-Karabahu

Broj poginulih u eksploziji u skladištu goriva u azerbejdžanskom regionu Nagorno-Karabaha povećan je na 125.

Deseci osoba su 'još u kritičnom stanju' (Reuters)

Broj poginulih u eksploziji u skladištu goriva u azerbejdžanskom regionu Nagorno-Karabaha povećan je na 125, prenio je danas azerbejdžanski Interfaks, pozivajući se na podatke armenskog Ministarstva zdravlja, javlja Tanjug.

Tijela poginulih u eksploziji prevezena su u Armeniju, navodi se u saopštenju ministarstva.

U izvještaju se dodaje da je nakon eksplozije u ponedjeljak 290 ljudi primljeno u bolnice, od kojih su deseci “još u kritičnom stanju”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Prethodno su zvaničnici saopćili da se eksplozija dogodila na benzinskoj pumpi u Stepanakertu, “glavnom” gradu Nagorno-Karabaha, da u toj regiji nema dovoljno lijekova za pružanje pomoći, kao i da je zbog toga određeni broj povrijeđenih potrebno prebaciti na druga mjesta.

Hiljade Armenaca iz Nagorno-Karabaha napuštaju svoje domove gotovo sedam dana nakon munjevite invazije Azerbejdžana na ovu kavkasku enklavu pretežno naseljenu Armencima, a siromašnoj regiji nedostaje lijekova i goriva.

Česti sukobi dvije države

Stanovnici Nagorno-Karabaha sklanjaju se u Armeniju, unatoč obećanju Azerbejdžana, koje je u ponedjeljak ponovio predsjednik Ilham Aliev, da će prava Armenaca koji ostanu u ovoj enklavi koju je osvojila njegova vojska biti “garantirana”, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters i AFP.

Evropska unija trebala bi u utorak u Briselu primiti visoke predstavnike Armenije i Azerbejdžana.

Dvije bivše sovjetske republike vojno su se sukobile od 1988. do 1994. (oko 30.000 mrtvih) i u jesen 2020. godine (oko 6.500 mrtvih).

Broj poginulih u prošlosedmičnoj munjevitoj invaziji iznosi 200, objavila je armenska strana.

Izvor: Agencije