SAD drugi put domaćin čelnika država sa Tihog okeana

Sjedinjene Američke Države će tokom trodnevnog skupa najaviti diplomatsko priznanje dva tihookeanska otoka, te obećati nova sredstva za infrastrukturu poput podvodnih internet kablova.

Biden je prvi samit s otočkim državama u Bijeloj kući održao prije godinu dana (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden ove će sedmice u Baltimoreu održati drugi skup sa čelnicima pacifičkih otočnih država, što je dio američke inicijative za zaustavljanje širenja kineskog utjecaja na strateški važnu regiju Tihog okeana.

Sjedinjene Američke Države će tokom trodnevnog skupa najaviti diplomatsko priznanje dva tihookeanska otoka, obećati nova sredstva za infrastrukturu poput podvodnih internet kablova, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Biden je prvi samit s otočkim državama u Bijeloj kući održao prije godinu dana te se sa čelnicima tih država trebao sastati u maju u Papui Novoj Gvineji, što je bilo otkazano jer se morao nositi s krizom granice zaduženja u domovini zbog koje je morao skratiti svoju azijsku turneju.

Bez Solomonskih otoka

Na prošlogodišnjem skupu sa 14 otočnih država Bidenova administracija je obećala pomoći im boriti se protiv kineske “ekonomske prisile“, a dvije strane su zajedničkom deklaracijom najavile jačanje partnerstva i ustvrdile da dijele viziju regije u kojoj će „demokratija moći bujati“.

Bijela kuća je objavila kako će ove godine u fokusu biti prioriteti poput klimatskih promjena, ekonomskog rasta, održivog razvoja, javnog zdravstva i borbe protiv ilegalnog ribarenja, a SAD će tom prilikom službeno priznati Otočje Cook i Niue.

U SAD ne stiže premijer Solomonskih otoka Manasseh Sogavarea. Ta je država produbila veze s Kinom, a istaknuti član Bidenove adminisracije rekao je da je SAD „razočaran“ tom odlukom.

Bijela kuća je 2022. objavila da će SAD investirati više od 810 miliona dolara za programe namijenjene otočnim državama.

Izvor: Agencije