Poljski šef diplomatije: Scholz se miješa u predizbornu kampanju

Njemački kancelar je zatržio pojašnjenje od Varšave u vezi optužbi da su migranti ubrzano dobijali poljske vize bez odgovarajućih provjera nakon što su platili posrednicima.

Migranti sa Bliskog istoka i iz drugih zemalja okupljaju se na bjelorusko-poljskoj granici [AP]

Poziv njemačkog kancelara Olafa Scholza Varšavi da razjasni optužbe u vezi s migrantskim vizama pokušaj je miješanja u poljsku predizbornu kampanju, izjavio je poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau.

Migracije su se pojavile kao glavna tema kampanje uoči izbora 15. oktobra u tijesnoj utrci, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Vlada se ovog mjeseca suočila s optužbama opozicionih stranaka da je bila saučesnica u sistemu u kojem su migranti ubrzano dobijali poljske vize bez odgovarajućih provjera nakon što su platili posrednicima.

U subotu je Scholz rekao da to pitanje zahtijeva pojašnjenje i sugerirao da bi Njemačka mogla poduzeti korake u vezi s kontrolama na granici s Poljskom.

‘Migranti kupovali šengenske vize’

“Nadležnost njemačkog kancelara očigledno se ne tiče tekućih postupaka u Poljskoj”, napisao je Rau na platformi X.

“Izjave u vezi s tim ukazuju na pokušaj miješanja u unutrašnje stvari poljske države i tekuću izbornu kampanju u Poljskoj.”

Rau je apelirao na njemačkog kancelara da “poštuje suverenitet Poljske i da se suzdrži od izjava koje štete našim međusobnim odnosima”.

Ranije je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson zatražila pojašnjenje po tom pitanju i pozvala Poljsku da odgovori na navode da je čak 350.000 migranata kupilo šengenske vize EU-a u poljskim konzulatima preko posrednika.

Šengenske vize dozvoljavaju vlasnicima da putuju u druge zemlje EU-a.

Izvor: Agencije