Kina osudila ujgursku akademkinju na doživotni zatvor

Presuda Rahile Dawut je okrutna tragedija i veliki gubitak za ujgurski narod, rekao je John Kamm, izvršni direktor Fondacije Dui Hua.

Rahile Dawut je dospjela na popis više od 300 ujgurskih intelektualaca koje su kineske vlasti pritvorile, uhapsile ili zatvorile od 2016. (AP)

Kina je osudila uglednu ujgursku akademkinju na doživotni zatvor zbog “ugrožavanja državne sigurnosti”, objavila je američka grupa za ljudska prava, pozivajući se na izvor iz kineske vlade.

Grupa za ljudska prava optužuju Peking za kampanju masovnog zatvaranja Ujgura te za zlostavljanja poput prisilne sterilizacije i kulturne represije, što su neka vladina tijela, uključujući američki State Department, nazvala “genocidom”.

Fondacija Dui Hua saopćila je da je 57-godišnjoj Rahile Dawut odbijena žalba na presudu iz decembra 2018. godine.

Kineski sudovi imaju stopu osuđujućih presuda od 99,9 posto, a oslobađajuće presude rijetke su u tom pravosudnom sistemu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Veliki gubitak za ujgurski narod

Prije hapšenja Dawut je bila profesorica na Univerzitetu Xinjiang, kao i vodeći kulturni antropolog i etnograf ujgurskog folklora.

U pritvoru je od decembra 2017. godine u sjeverozapadnoj regiji Xinjiang.

Peking je optužen za kršenje prava uglavnom muslimanske ujgurske etničke manjine u toj regiji, ali to odbacuje.

“Osuda… je okrutna tragedija, veliki gubitak za ujgurski narod i za sve koji cijene akademsku slobodu”, rekao je John Kamm, izvršni direktor Fondacije Dui Hua.

“Pozivam na njeno hitno oslobađanje i siguran povratak porodici”, dodao je.

Dawut je dospjela na popis više od 300 ujgurskih intelektualaca koje su kineske vlasti pritvorile, uhapsile ili zatvorile od 2016. godine, dodala je grupa.

Sarađivala je s mnogim uglednim zapadnim institucijama, poput univerziteta Harvard i Cambridge, koji su pozvali na njeno oslobađanje.

Hapšenja i zlostavljanja muslimana

Neki stručnjaci iz Xinjianga kažu da je navodno masovno zatvaranje Ujgura doseglo vrhunac 2018. godine, ali da su se zlostavljanja nastavila sa sve izraženijim prisilnim radom.

“Brinem se za moju majku svaki dan”, rekla je Akeda Pulati, kći Rahile Dawut, koja živi u Seattleu.

“Pomisao da moja nevina majka mora provesti život u zatvoru donosi nepodnošljivu bol. Kina, smiluj se i oslobodi moju nevinu majku”, dodala je Pulati, saopćila je Fondacija Dui Hua.

Izvor: Agencije