Filipini će uklanjati kineske barijere iz Južnog mora

Filipini će ukloniti plutajuću barijeru koju je postavila kineska obalska straža kako bi spriječila da filipinski ribarski čamci uđu u spornu lagunu u Južnom kineskom moru.

Filipinski zvaničnici saopćili su da je barijera duga 300 metara na ulazu u lagunu u Scarborough Shoalu 'nezakonita i nelegitimna' (Reuters)

Filipinski zvaničnici saopćili su u ponedjeljak da će ukloniti plutajuću barijeru koju je postavila kineska obalska straža kako bi spriječila da filipinski ribarski čamci uđu u spornu lagunu u Južnom kineskom moru.

“Osuđujemo postavljanje plutajućih barijera od strane kineske obalske straže. Time što postavlja barijere, Narodna Republika Kina krši tradicionalna prava na ribolov naših ribara”, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Filipina Eduardo Ano, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Filipinski zvaničnici saopćili su da je barijera duga 300 metara na ulazu u lagunu u Scarborough Shoalu “nezakonita i nelegitimna” i da su je brodovi kineske obalske straže postavili u petak, dok im se približavao ribarski brod filipinskih vlasti.

Ano je u saopćenju naveo da će Filipini “preduzeti sve odgovarajuće radnje da  uklone barijere i zaštite prava naših ribara u toj oblasti”.

Kina polaže pravo na 90 posto Južnog kineskog mora, i u dijelu koji se preklapa s ekskluzivnim ekonomskim zonama Vijetnama, Malezije, Bruneja, Indonezije i Filipina.

Eskalacija napetostis novim predsjednikom

Zvanični Peking je 2012. godine preuzeo kontrolu nad zonom Scarborough Shoal i natjerao ribare sa Filipina da putuju na udaljenije lokacije na kojima ostvaruju manji ulov.

Kina je dozvoljavala filipinskim ribarima da ribare na području Scarborough Shoala u periodu kada su se popravljali bilateralni odnosi s Filipinima pod bivšim predsjednikom Rodrigom Duterteom.

Napetost je ponovo eskalirala nakon što je prošle godine na vlast došao novi predsjednik Filipina Ferdinand Marcos Junior.

Filipinska Obalska straža i Biro za ribarstvo i vodene resurse otkrili su tokom rutinske patrole u petak plutajuću barijeru dugu oko 300 metara kod Scarborough Shoala.

Filipinski ribari kažu da Kina obično postavlja takve barijere kada prati aktivnosti velikog broja ribarskih plovila u toj oblasti.

Izvor: Agencije