Erdogan i Alijev: Uspjeh Azerbejdžana u operaciji u Karabahu je ponos za Tursku

Erdogan je rekao i kako se nada da će Armenija poduzeti odgovarajuće poteze da bi iskoristila ovu priliku za postizanje stabilnosti i mira u regiji.

Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj s azerbejdžanskim predsjednikom Alijevom u Nahičevanu (Anadolija)

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev u ponedjeljak je na sastanku s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom rekao da će prava Armenaca u Nagorno Karabahu biti “zagarantirana”, dok turski predsjednik pobjedu Azerbejdžana vidi kao mogućnost za normalizaciju stanja u regiji, prenosi Hina.

“Stanovnici Nagorno Karabaha, bez obzira na etničku pripadnost, državljani su Azerbejdžana. Njihova prava garantira azerbejdžanska država,” kazao je Alijev na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj s turskim predsjednikom Erdoganom u Nahičevanu, predjelu smještenom između Armenije i Irana, koji je priključen Azerbejdžanu početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća.

Turski predsjednik je rekao kako smatra da je pobjeda Azerbejdžana u Karabahu prilika za regionalnu stabilnost i da je otvorila mogućnost za normalizaciju stanja u regiji.

Erdogan je rekao i kako se nada da će Armenija poduzeti odgovarajuće poteze da bi iskoristila ovu priliku za postizanje stabilnosti i mira u regiji.

Dodao je da uspjeh Azerbejdžana u operaciji u Karabahu predstavlja ponos za Tursku te je čestitao azerbejdžanskoj vojsci jer je pokazala “osjetljivost” prema civilima u regiji.

Hiljade Armenaca prešlo u Armeniju

Istodobno je njemačka vlada vrlo zabrinuta zbog situacije u kojoj su se našli etnički Armenci u otcijepljenoj regiji Gorskog Karabaha, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Na redovnoj konferenciji za novinare glasnogovornik je rekao kako je na Azerbejdžanu, koji je prošle sedmice porazio separatističke snage u munjevitoj vojnoj operaciji, odgovornost da zaštiti etničke Armence u Karabahu, jednako kao i njihova ljudska prava.

Najmanje je 6.650 ljudi prešlo u ponedjeljak do sredine dana iz Gorskog Karabaha u Armeniju, navela je agencija Sputnik Armenia pozivajući se na izbore iz armenske vlade.

Armenci u Karabahu, teritoriju koji je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana, bili su prisiljeni na prekid vatre prošle sedmice nakon 24-satne vojne operacije mnogo brojnije azerbejdžanske vojske.

Vodstvo 120.000 Armenaca koji Karabah nazivaju domom reklo je Reutersu u nedjelju da ne žele živjeti u sastavu Azerbejdžana i da će otići u Armeniju jer se boje progona i etničkog čišćenja.

Vodstvo je u ponedjeljak saopćilo da su nastale saobraćajne gužve iz smjera Karabaha prema Armeniji i da će onima koji žele otići biti osigurano besplatno gorivo.

Izvor: Agencije