Njemačka uvodi kontrole na granicama sa Poljskom i Češkom

Gradovi i općine već mjesecima šalju apele saveznoj Vladi da zaustavi priliv izbjeglica zbog popunjenosti prihvatnih kapaciteta i probijanja finansijskih okvira.

Borba za smanjenje broja izbjeglica glavna je društveno-politička tema posljednjih dana u Njemačkoj (Reuters)

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser najavila je uvođenje pograničnih kontrola i na granici prema Poljskoj i Češkoj, prenosi agencija Hina pozivajući se na njemačke medije.

„Mislim da sada moramo biti pragmatični i uvesti stacionarne pogranične kontrole i na granicama prema Poljskoj i Češkoj“, rekla je Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) u razgovoru za dnevnik Welt am Sonntag.

Ona je rekla kako već sada postoje dubinske kontrole u pograničnim područjima koje će se nadopunjavati sa stacionarnim kontrolama na samoj granici. Faeser je istovremeno rekla kako se ne smije očekivati da će uvođenje stalnih kontrola granica prema Poljskoj i Češkoj riješiti problem ilegalnih migracija.

Jedan od instrumenata

„Ovo je samo jedan od instrumenata koji bi trebali pridonijeti smanjenju broja izbjeglica koje dolaze u Njemačku“, rekla je njemačka ministrica unutrašnjih poslova.

Faeser je mjesecima odbijala zahtjev opozicije i saveznih pokrajina na istoku Njemačke koje se nalaze na udaru sve snažnijeg vala izbjeglica koje u posljednje vrijeme pojačano dolaze preko Češke i prije svega Poljske. Ovakve kontrole još od 2015. postoje i na njemačko-austrijskim graničnim prijelazima.

Najavu Faeser da ipak uvede kontrole prema Poljskoj i Češkoj pozdravili su sindikati policajaca kao i demokršćanska opozicija.

Kako javlja javni servis ARD, u posljednje vrijeme tzv. Balkanska ruta do Njemačke vodi pojačano preko Mađarske i dalje Slovačke, Češke ili Poljske. Kao razlozi za promjenu rute se navodi pojačana kontrola na granici Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, kao i stroži režim registracije izbjeglica u Austriji.

Apeli općina i gradova

Faeser je rekla kako je jedan od razloga povećanja broja izbjeglica i činjenica da sporazum između Evropske unije i Turske o sprječavanju odlaska izbjeglica prema EU-u „trenutno ne funkcionira dobro“.

Borba za smanjenje broja izbjeglica glavna je društveno-politička tema posljednjih dana u Njemačkoj, a Vlada je signalizirala opoziciji kako teži nadstranačkom rješenju ovog pitanja.

U prvih osam mjeseci ove godine u Njemačku je stiglo više od 200.000 izbjeglica što je više nego cijele prošle godine, a vlasti strahuju da bi brojke mogle doseći razmjere iz kriznih godina 2015. i 2016. kada je u Njemačku stiglo više od milion izbjeglica mahom iz Sirije.

Gradovi i općine već mjesecima šalju apele saveznoj Vladi da zaustavi priliv izbjeglica zbog popunjenosti prihvatnih kapaciteta i probijanja finansijskih okvira.

Izvor: Agencije