Francusko tužilaštvo traži suđenje za Marine Le Pen

Desničarska stranka Nacionalni pokret i 28 osoba, uključujući Marine Le Pen i njenog oca Jeana-Marie Le Pena, sumnjiče se za zloupotrebu javnih fondova EU-a.

Osporavamo ovu tvrdnju, za koju smatramo da je pogrešna, rekla je Le Pen (Reuters)

Tužilaštvo u Parizu saopštilo je da bi liderki francuske krajnje desnice Marine Le Pen i njenoj stranci trebalo suditi za navodnu zloupotrebu fondova Evropske unije.

U saopštenju se navodi da tužilaštvo traži suđenje desničarskoj stranci Nacionalni pokret i dvadesetsedmorici ljudi, uključujući Le Pen i njenog oca Jeana-Marie Le Pena, zbog navodne zloupotrebe javnih fondova EU-a između 2004. i 2016. godine, prenosi Politico.

“Osporavamo ovu tvrdnju, za koju smatramo da je pogrešna, o radu opozicionih zastupnika i njihovih pomoćnika i smatramo da je ona prije svega politička. Iznijet ćemo svoje argumente pred sudom”, rekla je Le Pen, prenio je FoNet.

Predviđene zatvorska i novčana kazna

Zahtjev za suđenje je epilog sedmogodišnje istrage o navodima da je Nacionalni pokret koristio javna sredstva namijenjena za plaćanje osoblja u Evropskom parlamentu, za plaćanje partijskog osoblja.

Sudije će donijeti odluku da li će zahtjev tužioca za suđenje prihvatiti ili odbaciti.

Optuženi bi, ako im se bude sudilo i ukoliko bi bili proglašeni krivim, mogli biti osuđeni na kaznu zatvora do 10 godina, novčanu kaznu do milion eura i zabranom obavljanja javnih funkcija od pet do 10 godina.

Izvor: Agencije