Evropsko vijeće utvrdilo broj zastupnika EP-a u sljedećem sazivu

Odlukom Evropskog vijeća određuje se broj zastupnika koji će biti izabran u svakoj državi članici na izborima za Evropski parlament za mandatni period od 2024. do 2029.

Zastupnici u Evropskom parlamentu svrstani su prema političkoj pripadnosti, a ne po državljanstvu (Reuters)

Evropsko vijeće usvojilo je odluku o sastavu budućeg saziva Evropskog parlamenta koji će u odnosu na sadašnji saziv imati 15 zastupničkih mjesta više.

Odlukom Evropskog vijeća određuje se broj zastupnika koji će biti izabran u svakoj državi članici na izborima za Evropski parlament za mandatni period od 2024. do 2029, prenosi Hina.

Umjesto sadašnjih 705 u sljedećem sazivu Evropski parlament će ih imati 720, a 15 dodatnih mjesta podijelit će 12 država članica. Po dva dodatna zastupnika dobit će Francuska, Španija i Nizozemska, a po jednog Austrija, Danska, Belgija, Poljska, Finska, Slovačka, Irska, Slovenija i Latvija.

Hrvatska ostaje na sadašnjem broju od 12 zastupnika.

Odgovarajuće mjere

Odluka omogućava državama članicama da donesu odgovarajuće mjere za organiziranje evropskih izbora koji će se održati između 6. i 9. juna sljedeće godine.

Sastav Evropskog parlamenta određuje se prije izbora u skladu s načelima utvrđenima u Ugovorima EU-a i na temelju posljednjih demografskih podataka.

Broj zastupnika u EP-u iz svake države članice EU-a približno je razmjeran broju njenih stanovnika, pri čemu slijedi načelo opadajuće proporcionalnosti: niti jedna država članica ne može imati manje od šest ni više od 96 zastupnika u Evropskom parlamentu, a njihov ukupan broj ne može biti veći od 751 (750 plus predsjednik).

Zastupnici u Evropskom parlamentu svrstani su prema političkoj pripadnosti, a ne po državljanstvu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada