Svijet mora naučiti lekciju iz Bosne i Hercegovine kako pomoći žrtvama silovanja u Ukrajini

New Lines Institute for Strategy and Policy navodi da Ruske snage negiraju optužbe za silovanja i seksualna zlostavljanja, iako postoje brojni dokumentovani dokazi, na isti način na koji su pripadnici Vojske RS-a negirali sistematska silovanja i zlostavljanja tokom rata u BiH.

Međunarodna zajednica dužna je pružiti svu potrebnu pomoć žrtvama silovanja i seksualnog nasilja u ratu u Ukrajini (Reuters)

Svijet mora učiti iz grešaka učinjenih nakon rata u Bosni i Hercegovini kako bi izbjegao da ukrajinske žrtve silovanja i seksualnog nasilja povezanog sa sukobom budu izložene desetljećima traume, navodi se u izvještaju američkog think thanka New Lines Institute for Strategy and Policy.

Od početka sukoba između Rusije i Ukrajine 2014. bilo je bezbroj izvještaja o seksualnom nasilju povezanom sa sukobom koje su počinile ruske snage nad ukrajinskim civilima svih dobi i spolova, navodi se u izvještaju.

Ruske snage, navodi se u izvještaju, negiraju sve optužbe za silovanja i seksualna zlostavljanja, iako postoje brojni dokumentovani dokazi, na isti način na koji su pripadnici Vojske RS-a negirali sistematska silovanja i zlostavljanja tokom rata i genocida u Bosni i Hercegovini.

U izvještaju se navodi kako su se posebno žene suočile s opsežnim seksualnim nasiljem tokom ovog sukoba; prijavile su da su bile grupno silovane, da su njihove porodice bile prisiljene gledati kako ih Rusi siluju, da su ih vojnici žigosali nakon silovanja, da su držane kao seksualne robinje i da su silovane dok nisu zatrudnile, a sve to djeluje kao namjerna metoda pokoravanja preživjelih što ruši sve društvene norme i odnose.

Međunarodna zajednica mora reagirati brzo, a odgovor mora biti usmjeren prema pravdi za preživjele.

Autori izvještaja podsjećaju da su, slično kao i u Ukrajini, u Bosni i Hercegovini ljudi svih dobi, spolova i seksualnih orijentacija bili podvrgnuti opsežnom silovanju i seksualnom zlostavljanju, a mnogi od preživjelih još uvijek nisu dočekali pravdu.

„Međunarodna zajednica mora učiti od Bosne da bolje pripremi svoj odgovor na Ukrajinu i da pomogne poslijeratnu društvenu rekonstrukciju utemeljenu na traumi, tako da ne bude potrebno više od 30 godina da preživjeli istupe i da zajednice ozdrave“, navode autori.

Žrtve staviti u prvi plan

Ovaj izvještaj, navode,  pruža putokaz za međunarodnu zajednicu, Ukrajinu i Sjedinjene Američke Države kako bi se osiguralo da se ukrajinskim preživjelim žrtvama silovanja i seksualnog nasilja pravovremeno pruži pravda.

Univerzalna jurisdikcija pruža pomoć žrtvama i preživjelima koja se proteže daleko izvan domašaja nacionalnih sudova, koji su često zaostali i ispolitizirani. Države bi trebale koristiti načelo univerzalne jurisdikcije i vlastite nacionalne zakone i sudske sisteme kako bi počinitelje seksualnog nasilja privele pravdi u ime Ukrajine, smatraju u ovoj organizaciji.

Međunarodna zajednica treba se udružiti pod pravnim kišobranom Konvencije o genocidu iz 1948. kako bi spriječila pojavu novih genocidnih djela, kao što je prisilno premještanje ukrajinske djece u Rusiju.

Temeljito uključivanje agende Žene, mir i sigurnost i koncepcija feminističkog mira mora biti prisutno tokom svih razmatranja mira između Rusije i Ukrajine u budućnosti. Tokom svih budućih mirovnih pregovora, žene i osobe koje su preživjele silovanje moraju biti značajno uključene.

Autorice izvještaja Emily Prey, Tanya Domi i Kinsey Spears zaključuju kako u postratnom periodu države moraju pružiti svu pravnu, materijalnu i drugu pomoć preživjelim žrtvama silovanja i seksualnog nasilja.

Izvor: Al Jazeera