Abbas: Rješavanje palestinskog pitanja ključ mira na Bliskom istoku

Lider Palestinaca upozorio Izrael da ne pretvara političku borbu u “vjerske sukobe”, podsjetivši na upade i kršenja islamskih i kršćanskih svetinja u Jerusalemu.

Abbas: Izrael krši relevantne rezolucije Ujedinjenih naroda i odrekao se sporazuma iz Osla (Reuters)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je kako se mir na Bliskom istoku ne može postići bez osiguranja prava Palestinaca, prenosi agencija Anadolija.

On je, u obraćanju na 78. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku, upozorio Izrael da ne pretvara političku borbu u “vjerske sukobe”, podsjetivši na upade i kršenja islamskih i kršćanskih svetinja u Jerusalemu.

“Izrael krši relevantne rezolucije Ujedinjenih naroda i odrekao se sporazuma iz Osla, a mi još uvijek imamo nadu da ćemo provesti vaše odluke o okončanju izraelske okupacije naše zemlje”, rekao je Abbas.

Pozvao je šefa UN-a Antonija Guterresa da izvrši pripreme za međunarodnu mirovnu konferenciju kako bi proces zaustavljen zbog izraelske politike, mogao biti nastavljen.

Članstvo u UN-u

“Konferencija bi možda bila posljednja prilika da se dvodržavno rješenje zadrži mogućim i da se spriječi ozbiljnije pogoršanje situacije”, rekao je palestinski čelnik.

On je zahtijevao “praktične korake” za priznavanje palestinske države i punopravno članstvo u UN-u.

Tenzije širom Zapadne obale porasle su posljednjih mjeseci uslijed ponovljenih izraelskih napada na palestinske gradove.

Mirovni pregovori između Palestinaca i Izraelaca zaustavljeni su od aprila 2014. godine zbog odbijanja Tel Aviva da zaustavi izgradnju naselja i oslobodi palestinske zatočenike. Izrael je takođe izbjegao razgovore o dvodržavnom rješenju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada