Vlasti u Venecueli ponovo preuzele kontrolu nad zatvorom Tocoron

Angažirano oko 11.000 pripadnika policije, te deseci oklopnih vozila, kako bi vlasti ponovno preuzele kontrolu nad zatvorom.

Policija je upala u zatvor oko 7 sati ujutro, bacajući "granate" i pucajući (Reuters)

Venecuelanske vlasti ponovno su preuzele kontrolu nad najpoznatijim zatvorom Tocoron, koji je u potpunosti bio pod kontrolom kriminalaca.

Angažirano oko 11.000 pripadnika policije, te deseci oklopnih vozila, kako bi vlasti ponovno preuzele kontrolu nad zatvorom Tocoron. Zatvor je sada potpuno ispražnjen, a oko 2.500 zatvorenika prebačeno u druge zatvore, prenosi Hina.

Zatvor je kontrolirala banda Tren de Aragua, koja je svoje pipke raširila po Venecueli i još najmanje osam zemalja Latinske Amerike.

Prema istrazi koju je provela venecuelanska novinarka Ronna Risquez, s kojom je razgovarao AFP, policija je do sada ostajala vani, a upravljanje zatvorom bilo je u rukama bande koja je iznuđivala zatvorenike, ali nudila neobične usluge. s bazenom, zoološkim vrtom, klađenjem, dvoranama i sportskim terenima.

U priopćenju za javnost, venecuelanska vlada pozdravila je “uspješnu” operaciju i “apsolutnu kontrolu nad kaznionicom Tocoron”.

Nepoznata sudbina vođe

Policija je upala u zatvor oko 7 sati ujutro, bacajući “granate” i pucajući. Operacija je trajala dvadesetak minuta, a službeni izvještaj za sada nije bilo moguće dobiti.

Nekoliko zatvorenika iskoristilo je zbrku za bijeg, navodi policijski izvor. Sudbina vođe Tren de Aragua, Hectora Guerrera Floresa poznatog kao “Nino Guerrero” (dijete ratnik), koji je u zatvoru služio 17-godišnju kaznu zbog ubistva i trgovine drogom, nije poznata.

Banda Tren de Aragua, koji navodno broji oko 5.000 kriminalaca, pojavila se 2014. godine, a bavi se “klasičnim” mafijaškim poslovima: otmicama, pljačkama, drogom, prostitucijom, iznudom.

Istraživački centar InSight Crime tvrdi kako se skupina bavi i krijumčarenjem migranata, a svoj je utjecaj proširila na druge aktivnosti, neke legalne, ali i na ispiranje zlata i ilegalno rudarenje.

Izvor: Agencije