Kina modernizuje vojsku: Veći, jači i brži

Dugoročni napori kineske modernizacije vojske donose plodove, s nizom nadogradnji za njene ratne brodove i avione.

Novi nosač će se najvjerovatnije pridružiti mornarici Narodnooslobodilačke vojske Kine u roku od dvije godine (Reuters)

Dugoročni napori kineske modernizacije vojske donose plodove, s nizom nadogradnji za njene ratne brodove i avione koje dolaze u toku pojačanih napetosti u Indo-Pacifiku, naročito u Tajvanskom moreuzu.

Novi motor za helikoptere

Kina je prošle sedmice na sajmu helikoptera u Tianjinu predstavila helikopterski motor s turboosovinom od 1.100 kilowatta. Kineski vojni stručnjak rekao je Reutersu da je motor velike snage, prikazan prvi put, ključan za kineski razvoj helikoptera srednje i teške težine.

Kina još uvijek zaostaje u razvoju velikih helikoptera, koji mogu nositi više oružja i tereta. Oni također mogu igrati ključnu ulogu u prevozu osoblja i opreme u scenarijima sukoba.

Veće i naprednije fregate

Kina je krajem augusta porinula veću i napredniju verziju svoje najveće fregate, prema izvještajima državnih i hongkonških medija, koji su citirali stručnjake da bi nova fregata tipa 054B mogla biti opremljena integriranim električnim pogonskim (IEP) sistemom, naprednijim radarom s boljom sposobnošću detekcije i kombiniranim dizelskim i plinskim energetskim sistemom koji otežava otkrivanje.

Nova fregata ima 6.000 tona i dvije hiljade je teža od trenutne 054A. Također je opremljena glavnim topom od 100 mm, koji zamjenjuje top od 76 mm koji je postavljen na 054A, prema medijima.

Novi brod dug je oko 147 metara i širok 18 metara, dok je 054A dugačak 134,1 metar i širok 15,2 metra.

Type 054B će putovati brže, ići dalje i teže ga je otkriti, što ga čini boljim u protupodmorničkim zadacima. Mogao bi se koristiti kao pratnja nosaču aviona.

Zapadni analitičari primijetili su da Kina zaostaje u protupodmorničkom ratovanju, koje je ključno za zaštitu nosača aviona velikog dometa.

Mediji su citirali kineskog vojnog stručnjaka koji je rekao da nova fregata može poslužiti kao “mini razarač”.

Nova fregata proći će kroz morska ispitivanja nakon što se gradnja završi.

Dva broda opremaju se u brodogradilištima u Šangaju i Guangzhou.

Jači motor za nevidljivi lovac

Kina provodi male ljetne testove za svoj nevidljivi lovac J-20 opremljen novim motorima WS-15. U julu je avion letio sa dva motora WS-15 domaće proizvodnje, izvijestili su mediji.

Novi motor, koji zamjenjuje stariji WS-10C, trebao bi avionu dati više potiska, veću brzinu, sposobnost nadzvučnog leta bez korištenja naknadnog izgaranja goriva i veći domet.

Novi motor trebao bi avionu J-20 dati više potiska, veću brzinu, sposobnost nadzvučnog leta bez korištenja naknadnog izgaranja goriva i veći domet (Reuters)

To bi američke baze u Južnoj Koreji, Japanu i Guamu moglo staviti u domet aviona J-20, stoji u drugom medijskom izvještaju.

Očekuje se da će uslijediti testovi većih razmjera.

Kineski državni mediji citirali su stručnjaka koji je rekao da su u razvoju vjerovatno i snažniji motori.

Nosač aviona priprema se za probe na moru

Kina je u završnoj fazi pripreme svog trećeg, ali prvog domaćeg nosača aviona – Fujian – za probe na moru, što je ključni korak prije nego što taj ratni brod krene u operativnu upotrebu.

Nosač će se najvjerovatnije pridružiti mornarici Narodnooslobodilačke vojske Kine (PLAN) u roku od dvije godine.

Fujian je ove godine podvrgnut testovima pogonskog sistema i sidrenja, a sljedeći korak trebalo bi biti ispitivanje na moru.

Operacije kineskog nosača pomno prate regionalne vojske, a neki vojni atašei i analitičari primjećuju da PLAN još ima dosta vremena za savladavanje složenih operacija za zaštitu plovila daleko od obale.

Moguća nadogradnja amfibijskog jurišnog broda

Slike na internetu i medijski izvještaji potvrdili su su pomake u procesu proizvodnje kineskog amfibijskog jurišnog broda tipa 075.

Kina ima tri takva broda koja se smatraju kritičnim za mogući napad na otok Tajvan. Kina tvrdi da je taj demokratski otok njen, a Tajvan to odbacuje.

Novi proces sugeriše da bi ratni brod mogao biti nadograđen integriranim električnim pogonom, istim kao i onaj na Fujianu, čime bi se povećale njegove sposobnosti.

Izvor: Agencije