Izraelski dronovi samoubice – novi izazov za palestinski otpor

Izrael unapređuje metode koje koristi u svojim konstantnim napadima na kamp Jenin u nastojanju da provede hapšenja ili atentate na borce otpora.

Okupatori pokušavaju pribjeći različitim metodama da zaštite svoje vojnike od direktnih sukoba sa snagama palestinskog otpora koristeći dronove i rakete (Društvene mreže)

Piše: Fatima Mahmud

Jenin – Nakon saopćenja de je Mahmud al-Saadi poginuo u utorak navečer tokom napada izraelskih okupatorskih snaga na kamp Jenin, palestinski mediji su izvijestili da je Al-Saadi poginuo kada je izraelski dron „samoubica“ eksplodirao u izbjegličkom kampu Jenin među palestinskim borcima otpora.

Bespilotne letjelice kamikaze postale su poznate tokom invazije izraelskih okupatorskih snaga na kamp Jenin u julu, koja je nazvana operacijom „Bayit Vegan“, doslovno „Kuća i vrt“, ili bitka „Bass Jenin“. Ove letjelice eksplodiraju na lokacijama koje odrede okupatorski vojnici koji upravljaju ovim uređajima na daljinu.

Okupatorske specijalne snage upale su u utorak kamp Jenin, te opkolile kuću komandanta Brigade mučenika Al-Akse, Muhammada Abu al-Bahae, s ciljem da ga uhapse.

Borac F.H. kaže: „Nakon što smo otkrili da su specijalci ušli u kamp, sukobili smo se s njima na udaljenosti oko 50 metara. Sukob je bio vrlo žestok, a na ulaze i trg u kampu Jenin počela su pristizati okupatorska pojačanja. Kada su okupatorske snage osjetile da pritisak na njih postaje prevelik, dron samoubica je eksplodirao među skupinom boraca palestinskog otpora na trgu kampa. Tada je poginuo borac otpora Mahmud al-Saadi.“

Tokom sukoba između boraca otpora i okupatorskih snaga, vođa Abu Al-Baha je napustio kuću i okupatorske snage ga nisu uspjele uhapsiti. U eksploziji  drona samoubice život je izgubio borac otpora Mahmud Al-Saadi, a deset mladića je ranjeno od kojih su neki u teškom stanju.

Uday Al-Saadi, nećak mučenika Mahmuda, kaže: „Moj amidža je borac u kampu otkako je prije dvije godine izašao iz okupatorskog zatvora. Stalno se sukobljavao s okupatorskim vojnicima“.  „Amidža je proveo dvije godine u okupatorskim zatvorima. Nakon izlaska na slobodu uhapsile su ga palestinske vlasti. Pokušali su vršiti pritisak na njega da odustane od borbe i da preda oružje, ali je on to odbio. Danas je poginuo kao mučenik u borbi za svoju zemlju“, rekao je.

Od početka ove godine broj poginulih Palestinaca u oblasti Jenin dostigao je 34 mučenika. Okupatorske snage su se koncentrirale na napad na izbjeglički kamp Jenin i ubijanje boraca otpora unutar kampa, u gradu Jeninu i okolnim selima, u pokušaju da se onesposobi Jeninska brigada i okončaju operacije otpora.

Nove metode atentata

Izrael unapređuje metode koje koristi u svojim konstantnim napadima na kamp Jenin u nastojanju da provede hapšenja ili atentate na borce otpora. Nakon što je najčešće korištena metoda za pronalaženje traženih osoba bila korištenje specijalnih snaga, okupatori sada pokušavaju pribjeći metodama koje bi zaštitile njihove snage i vojnike od direktnih sukoba sa snagama palestinskog otpora ili pada u njihove zasjede, jer to nosi rizike od pogibija i ranjavanja okupatorskih vojnika.

Borac F.H. kaže: „Prilikom svakog upada smo, hvala Bogu, uspjeli uhvatiti određeni broj okupatorskih vojnika u zasjede. Gubici u okupatorskim redovima su bili, kako su to i priznali, neizbježni i direktni. Okupatorske snage se boje ući u kamp i boje se direktnih sukoba s nama. Zbog toga svjedočimo drugim metodama, odnosno upotrebi dronova kamikaza, kako bi se smanjio pritisak na vojnike na terenu“.

„Ove letjelice su novi izazov za borce otpora na terenu, jer brzo eksplodiraju. Čak i ako ih otpor otkrije dok su u zraku, pokušaji gađanja i uništavanja ovih letjelica, što se obično poduzima kada je riječ o izvidničkim letjelicama koje se koriste za špijuniranje i otkrivanje lokacija boraca, doveli bi do eksplozije koja bi mogla prouzrokovati štetu civilima i stambenim objektima“, pojašnjava.

Borci otpora nastoje biti oprezni i pokušavaju izbjeći okupljanje na određenim mjestima kako bi izbjegli opasnost od izraelskih dronova samoubica. Uprkos tome što postoji sličnosti u veličini i obliku dronova samoubica napunjenih eksplozivom i letjelica za špijuniranje i izviđanje, borci kampa upozoravaju jedni druge tako što šalju signale o prisutnosti dronova u zraku u njihovoj blizini kako bi se sakrili i ostali u zaklonu.

U slučaju sumnje na prisutnost kamikaze ili špijunskog drona, kazao je ovaj borac, „šalju se signali putem radio uređaja. Pokrivanje otvorenih prostora ceradama kako bismo se sakrili od dronova i onemogućili im da pronađu naše položaje jedna je od najčešće korištenih metoda u kampu. Međutim, nakon bitke za Jenin u julu nismo bili u mogućnosti pokriti sve uličice i četvrti kampa kao prije.“

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada