Friedman: Netanyahu, želimo znati ko si ti?

Friedman je izrazio nadu, u najkraćoj sedmičnoj kolumni koju je ikad napisao, kako je naveo, da Biden neće nastaviti dalje ako ne dobije zadovoljavajuće odgovore od Netanyahua na tri glavna pitanja.

Friedman Netanyahuu: Bibi, nisi u fokusu interesa američkog naroda (AFP)

Novinar Thomas Friedman posvetio je ovog puta svoju sedmičnu kolumnu u listu The New York Times obraćanju američkom predsjedniku Joeu Bidenu i izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, prije njihovog susreta u Washingtonu u srijedu.

Rekao je da je ovo prvi susret između dvojice političara otkako se Netanyahu vratio na vlast u decembru. Obraćajući se predsjedniku Bidenu, dodao je da je Netanyahu formirao “najekstremniju vladu u povijesti Izraela, a ipak vaša administracija razmatra uspostavljanje složenog partnerstva s njegovom (vladajućom) koalicijom i Kraljevinom Saudijskom Arabijom.”

Friedman je izrazio nadu, u najkraćoj sedmičnoj kolumni koju je ikad napisao, kako je naveo, da Biden neće nastaviti dalje ako ne dobije zadovoljavajuće odgovore od Netanyahua na tri glavna pitanja, ”kako bismo znali s kojim Izraelom i kojim Bibijem (Netanyahuov nadimak) imamo posla?

Autor je ova tri pitanja iznio u formi direktnog pisma upućenog izraelskom premijeru, podsjećajući ga da je “sporazum o formiranju vaše vladine koalicije prvi takve vrste u povijesti Izraela, koji precizira aneksiju Zapadne obale kao jedan od svojih ciljeva ili kao jačanje izraelskog suvereniteta u Judeji i Samariji, kako je to predviđeno sporazumom”.

“Ali vi ste ranije podržali mirovni plan za Bliski istok bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je predlagao podjelu Zapadne obale, dajući Izraelu kontrolu nad oko 30 posto teritorije, a palestinskoj državi oko 70 posto, iako uz stroga sigurnosna jamstva i bez komunikacije između njih”, dodao je.

Namjeravate li anektirati Zapadnu obalu?

Postavio mu je pitanje: “Namjeravate li anektirati Zapadnu obalu ili ćete s Palestincima pregovarati o njenom budućem uređenju? Da ili ne? Želimo znati. Jer ako namjeravate izvršiti aneksiju, svi vaši sporazumi o normalizaciji s arapskim državama će propasti, a mi vas u Ujedinjenim narodima nećemo moći braniti od optužbi za izgradnju države aparthejda.

Drugo pitanje se odnosi na iranski nuklearni program i unapređenje rastućih odnosa Izraela s arapskim svijetom, jer je Netanyahu na svom prvom sastanku vlade u decembru rekao da će te dvije teme biti njegovi glavni prioriteti. Friedman se dalje obraća Netanyahuu, govoreći: “Ali vidjeli smo da ste umjesto toga odlučili dati prednost udaru na pravosuđe čime se izraelskom Vrhovnom sudu oduzima mogućnost da vašu vladu pozove na odgovornost.”

Friedman je upitao: “Zašto bi suočavanje s iranskim nuklearnim programom postalo naš prioritet, a vi to ne činite?”

Friedman se zatim obratio Netanyahuu, rekavši: ”Premijeru, Saudijci su spremni učiniti nešto teško, a to je normalizirati odnose s Izraelom. Mi dajemo sve od sebe da to olakšamo izradom ugovora o uzajamnoj odbrani sa Saudijskom  Arabijom. Koje ste teške stvari spremni vi učiniti u vezi s Palestincima da dovršite dogovor? Nama se čini da ne želite preuzimati nikakve političke rizike, jer želite da svi rade nešto teško osim vas, kazao je.

Na kraju članka se obratio izraelskom premijeru riječima: “Bibi, ti nisi u fokusu interesa američkog naroda. Moramo znati: Ko si ti sada?”

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada