Bidenov sin suočit će se s optužbama na sudu 3. oktobra

Američka okružna sutkinja Maryellen Noreika odbila njegov zahtjev za pojavljivanjem preko videokonferencije.

Hunter Biden je optužen da je lagao prilikom ispunjavanja obrazaca za nabavu vatrenog oružja 2018. godine (Reuters)

Hunter Biden, sin američkog predsjednika Joea Bidena, pojavit će se 3. oktobra pred federalnim sudom u Wilmingtonu, savezna državi Delaware, kako bi se suočio s optužbama za ilegalno posjedovanje oružja, naredio je sud, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Hunter Biden (53) je nastojao izbjeći putovanje u Delaware kako bi se lično pojavio na saslušanju, tvrdeći da bi to predstavljalo logističke izazove, ali je američka okružna sutkinja Maryellen Noreika odbila njegov zahtjev za pojavljivanjem preko videokonferencije.

Posebni američki tužitelj David Weiss, koji vodi slučaj i koji je proveo opsežnu istragu, usprotivio se pokušajima da se Biden pojavi putem videa kazavši kako bi “lično saslušanje promoviralo povjerenje javnosti da se prema optuženiku postupa dosljedno kao prema drugim optuženicima”.

Stav sutkinje o priznanju

Hunter Biden je optužen da je lagao prilikom ispunjavanja obrazaca za nabavu vatrenog oružja 2018. godine, u kojima je negirao ovisnost o drogama koju je kasnije priznao.

U junu je postigao sporazum o priznanju krivnje koji pokriva i optužbe za utaju poreza i nezakonitu nabavu vatrenog oružja, što bi mu vjerovatno omogućilo da izbjegne zatvor i suđenje, što bi bilo neugodno za njega i njegovog oca.

Međutim, okružna sutkinja Maryellen Noreika u julu je odbacila predloženi sporazum o priznanju krivnje zbog njegove upitne zakonitosti i opsega imuniteta koji je ponuđen Hunteru Bidenu.

Prema tom dogovoru Biden bi se izjasnio krivim za neplaćanje poreza na prihod od 1,5 milijuna dolara između 2017. i 2018. i sklopio poseban sporazum o odgođenom kaznenom progonu za nezakonito posjedovanje vatrenog oružja tokom korištenja droga što je kazneno djelo.

Suđenje bez presedana

Njegov advokat je najavio kako se Hunter Buden planira izjasniti da nije kriv.

“Gospodin Biden će se izjasniti da nije kriv i nema razloga zašto ne bi mogao izgovoriti ove dvije riječi putem videokonferencije,” napisao je njegov advokat Abbe David Lowell u pismu sudu u utorak.

Suđenje znači da će se Sjedinjene Američke Države vjerovatno suočiti s spektaklom bez presedana da se dijete sadašnjeg predsjednika suočava s kaznenim suđenjem dok njegov otac vodi kampanju za ponovni izbor.

Bivši predsjednik Donald Trump, favorit za republikansku nominaciju za predsjednika na izborima 2024., također se suočava sa četiri vlastita kaznena suđenja.

Izvor: Agencije