Armenci traže ostavku premijera nakon predaje Nagorno-Karabaha

Azerbejdžan je u srijedu zaustavio ofanzivu nakon što su armenske separatističke snage u Nagorno-Karabahu pristale na prekid vatre.

Interventna policija blokirala je pristup Vladinim uredima, a u blizini trga parkirani su bili vojni kamioni i raspoređene su jake snage sigurnosti (Reuters)

Hiljade demonstranata okupile su se u glavnom gradu Armenije Erevanu kritizirajući Vladin neuspjeh da podrži armenske separatiste u Nagorno-Karabahu, pošto se odmetnuta regija morala predati Azerbejdžanu, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Demonstranti su se okupili na centralnom Trgu republike. Mnogi su tražili da premijer Nikol Pašinjan podnese ostavku. On je bio na dužnosti u vrijeme poraza od Azerbejdžana 2020., a sada je i doveo do konačnog kolapsa armenskih vlasti u Karabahu.

“Nadamo se da će otići. Bolje je da vođa koji je izgubio rat ode nego da ostane”, rekao je 32-godišnji inženjer Harut koji je dodao kako poraz boli još više kada se uzme u obzir koliko su se dugo Armenci borili za Nagorno-Karabah.

“Borili smo se za to 30 godina, više od 30 godina i sada je sve to uzalud.”

“Gladak proces reintegracije”

Opozicioni političari održali su govore na pozornici kritizirajući Pašinjana, koji je preuzeo vlast u revoluciji 2018. kada se obraćao pristalicama na istom tom trgu. Neki učesnici protesta bacali su boce i kamenje na obližnji premijerov ured.

Interventna policija blokirala je pristup Vladinim uredima, a u blizini trga parkirani su bili vojni kamioni i raspoređene su jake snage sigurnosti.

Azerbejdžan je u srijedu zaustavio ofanzivu nakon što su armenske separatističke snage u Nagorno-Karabahu pristale na prekid vatre po kojem će to područje biti vraćeno pod kontrolu Bakua.

Pašinjan je zadnjih mjeseci javno optužio Rusiju da ne čini dovoljno kako bi pomogla Armeniji. U utorak je rekao da neidentificirane snage razgovaraju o državnom udaru u Erevanu.

Azerbejdžan je rekao da želi “gladak proces reintegracije” Armenaca u Karabahu i odbacio je armenske optužbe da želi “etnički očistiti” regiju.

Izvor: Agencije