Više od 1.200 sudanske djece umrlo u izbjegličkim kampovima

Ospice i pothranjenosti djece, uključujući novorođenčad, u izbjegličkim kampovim u riziku su od smrti prije kraja godine, navode Ujedinjeni narodi.

Svaki mjesec potrebno je liječiti gotovo 55.000 djece od najgoreg oblika pothranjenosti (Reuters)

Više od 1.200 djece umrlo je od, sumnja se, ospica i pothranjenosti u izbjegličkim kampovima u Sudanu, dok su hiljade drugih, uključujući novorođenčad, u riziku od smrti prije kraja godine, objavile su agencije Ujedinjenih naroda.

Gotovo šest mjeseci nakon sukoba sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF), zdravstveni sektor zemlje je na koljenima zbog direktnih napada zaraćenih strana te nedostatka osoblja i lijekova, navode iz UN-a, prenosi Hina.

Allen Maina, šef javnog zdravstva pri Agenciji UN-a za izbjeglice (UNHCR), rekao je da je više od 1.200 djece mlađe od pet godina umrlo u sudanskoj državi Bijeli Nil od maja.

Ugrožene hiljade novorođenčad

“Nažalost, strahujemo da će brojke nastaviti rasti”, dodao je.

Agencija UN-a za djecu (UNICEF) izrazila je zabrinutost da bi “više hiljada novorođenčadi” moglo umrijeti prije kraja godine.

“Oni i njihove majke trebaju stručnu zaštitu na porodu. Međutim, u zemlji u kojoj su milioni ili zarobljeni u ratnim zonama ili raseljeni i u kojoj vlada velika nestašica medicinskih potrepština takva zaštita je svakim danom sve manje vjerovatna”, rekao je glasnogovornik UNICEF-a James Elder.

Svaki mjesec potrebno je liječiti gotovo 55.000 djece od najgoreg oblika pothranjenosti u Sudanu, ali većina centara za prehranu u glavnom gradu Kartumu te u Zapadnom Darfuru nije u funkciji.

Izvor: Agencije