Ukrajina poziva na povratak ‘otete’ djece dok ih sve više pristiže u Bjelorusiju

Ukrajina kaže da je Rusija ilegalno odvela više od 19.000 djece otkako je započela svoju invaziju na ovu zemlju u februaru 2022. godine.

Ukrajina kaže da Rusija uzima njezinu djecu i pokušava da ih liši njihovog nacionalnog identiteta kao Ukrajinaca (Sofija Gatilova/Reuters)

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska pozvala je svjetske čelnike da pomognu u osiguravanju povratka hiljada ukrajinske djece koju je Rusija prisilno odvela dok su bjeloruski državni mediji objavili fotografije desetaka ukrajinske djece koja u Bjelorusiju stižu iz dijelova Ukrajine pod ruskom okupacijom.

Govoreći na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UNGA), Zelenska je rekla da je više od 19.000 ukrajinske djece prisilno prebačeno ili deportirano u Rusiju ili na teritorije koje je ona okupirala.

Do sada ih je samo 386 vraćeno kući.

U Rusiji su im “rekli da ih roditelji ne trebaju, da ih njihova zemlja ne treba, da ih niko ne čeka”, rekla je Zelenska.

“Otetoj djeci je rečeno da više nisu ukrajinska djeca, da su ruska djeca.”

Njezin poziv uslijedio je u trenutku kada je Belta, bjeloruska državna novinska agencija, objavila da je 48 djece iz regija Donjecka, Luganska i Zaporožja stiglo u zemlju, bliskog ruskog saveznika, na “trosedmični odmor” u utorak. Djeca su prikazana kako izlaze iz voza noseći ruksake i kofere, uglavnom svečanog izgleda.

Belta je rekla da je inicijativu organizirala bjeloruska dobrotvorna organizacija koju podržava predsjednik Aleksander Lukašenko, koji je ranije nazvao selidbe koje finansira država programom “oporavka”.

“Predsjednik je, usprkos vanjskom pritisku, rekao da se ovaj važan humanitarni projekat treba nastaviti”, rekao je Aleksej Talaj, voditelj dobrotvorne organizacije, citirala je novinska agencija. “Cijeli bjeloruski narod”, rekao je, želi pomoći “djeci iz oronulih gradova i mjesta na novim teritorijima Rusije”.

‘Očiti genocid’

U martu je Međunarodni krivični sud izdao naloge za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruske komesarke za prava djece Marije Lvove-Belove. Sudije u Haagu rekli su da su pronašli “razumne razloge za vjerovanje” da su njih dvoje odgovorni za ratne zločine, uključujući nezakonitu deportaciju i transfer djece iz okupiranih dijelova Ukrajine u Rusiju.

U junu su bjeloruski opozicionari predali ICC-u materijale za koje su rekli da pokazuju da je više od 2100 ukrajinske djece iz najmanje 15 ukrajinskih gradova pod ruskom okupacijom prisilno prebačeno u Bjelorusiju uz Lukašenkovo odobrenje.

Ukrajina kaže da su djeca indoktrinirana i lišena nacionalnog identiteta, što je predsjednik Volodimir Zelenski opisao kao genocid u svom govoru pred Generalnom skupštinom UN-a u utorak.

“Tu djecu u Rusiji uče da mrze Ukrajinu, a sve veze s njihovim porodicama su prekinute”, rekao je Zelenski Generalnoj skupštini. “Ovo je očiti genocid.”

Rusija negira optužbe i umjesto toga kaže da je spasila ukrajinsku djecu od užasa rata.

Više od 500 djece ubijeno je u Ukrajini otkako je Rusija započela svoju potpunu invaziju na svog susjeda prije nekih 19 mjeseci, a stotine drugih su povrijeđene.

Ukrajinske vlasti također istražuju više od 230 slučajeva seksualnog nasilja ruskih vojnika nad civilima, uključujući 13 djece, prema Zelenskoj. Kazala je da je među djecom žrtvama 12 djevojčica i jedan dječak, a da je najmlađa žrtva imala samo četiri godine u vrijeme navodnog zločina.

“Obraćam se generalnom sekretaru UN-a i cijeloj organizaciji da nam pomognu spasiti ukrajinsku djecu”, molila je Zelenska.

“Pomozite nam da dobijemo informacije o djeci odvedenoj u Rusiju. Pomozite nam da izvedemo djecu s okupiranih teritorija posebnim sigurnim koridorima. Naša djeca trebaju pravdu.”

Izvor: Al Jazeera i agencije